Mejla

Kalle Sundin

Almedalens ledning låter ju som Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsen mötte protester i Visby under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordiska motståndsrörelsen mötte protester i Visby under politikerveckan i Almedalen.

Almedalsveckan beskrivs av sin arrangör som världens största demokratiska mötesplats, öppen för alla. Det är alldeles uppenbart att den andan angreps av nazister i år. De som inte själva var på plats för att se kan ta del av filmer och en rad skildringar av hur medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) går till fysiskt angrepp eller trakasserar besökare i Visby. Vid den stora Almedalsscenen försökte de störa partiledarnas tal.

I bästa fall blir händelserna en väckarklocka för de som ännu inte förstått hur NMR agerar. Frågan är bara om Almedalsledningen gör det?

– Det var en del incidenter vilket är väldigt tråkigt och beklagligt. Det ska dock sägas att det förekom provokationer från båda sidor, även från den "goda" sidan, sa Mia Stuhre som är projektledare för Almedalsveckan, till Hela Gotland förra veckan.

NMR kallar själva sin närvaro i Almedalen för en "invasion". Ändå kan inte arrangörerna vara tydliga med vem som stått för provokationen.

Trump har utryckt sig på liknande sätt

Visst känns den här undvikande inställningen igen? USA:s president Donald Trump utryckte sig på liknande sätt efter de uppmärksammade händelserna i Charlottesville förra året. Då samlandes vit-makt anhängare och högerextrema för att protestera mot nedtagandet av en staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee. En kvinna bland de många motdemonstranterna på plats dog efter att en bil kört in i en folkmassa.

Efteråt la Trump skulden på "båda sidor", vilket mötte stor kritik från såväl demokrater som tunga republikaner. ”Det är ingen moralisk likställdhet mellan rasister och amerikaner som står upp mot hat”, uttalade sig republikanske senatorn John McCain.

Måste komma åt problematiken

Händelserna i Charlottesville och NMR:s almedalsnärvaro är såklart två helt olika företeelser med olika utfall, men båda har sitt ursprung i en avancerande högerextremism.
Almedalsarrangörerna kan därför lyssna till Trumps kritiker även de.

Det finns alltid en poäng i att fördöma alla våldsbejakande metoder oavsett aktör. Men ska Almedalen komma åt problematiken till nästa år är det viktigt att förstå varifrån den kommer.

Av: Kalle Sundin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.