ÅSIKT

Kristersson måste visa upp sina kort

Nu avgörs Alliansens framtid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jimmy Wixtröm / AFTONBLADET / 85325
LEDARE

Att talman Andreas Norlén till sist skulle komma fram till att ge Ulf Kristersson uppdraget att sondera förutsättningarna för en regering måste ha gett veckans lägsta odds. Moderaterna tog strid om uppdraget som talman just därför att Kristersson till varje pris ville få chansen att bilda regering.

Att Moderaterna faktiskt förlorat valet och att ingen egentligen begriper hur Kristersson ska lyckas regera hörde strängt taget inte till saken när Norlén kallade till pressträff i går eftermiddag.

Ändå, att Kristersson nu får uppdraget att sondera för en regering är egentligen lika bra. Det är Alliansens skiftande besked, inte minst när det gäller förhållandet till Sverigedemokraterna, som fått den svenska politiken att gå i baklås. Nu får Kristersson möjlighet att visa att han på något sätt kan dyrka upp situationen.

Inget alternativ

Frågan är bara hur det ska gå till? Att Socialdemokraterna skulle fungera som stödparti till Alliansen är inte ett alternativ. Det handlar om enkel matematik, att Alliansen till sist fick färre röster än de rödgröna. Men det handlar framför allt om riktig politik.

Löfven beskrev valet som en folkomröstning om välfärden. Att efter det ställa upp som garant för den politik en regering med Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson i spetsen kan hitta på skulle vara ett enormt ett svek.

”Glöm det”, som Löfven brukar säga.

Då återstår egentligen bara en väg för Kristersson om han ska kunna flytta in i Sagerska palatset. Han måste få Annie Lööf och Jan Björklund att överge sitt motstånd mot en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. I grunden är det precis det Andreas Norléns uppdrag till Moderatledaren går ut på, sätt press på centerpartisterna och liberalerna och pröva hur tuffa tag de tål.

Behöver Åkessons stöd

Samtidigt måste Kristersson förstås försäkra sig om att Jimmie Åkesson i alla fall kan tänka sig att trycka på den gula knappen och släppa fram regeringen. Det kommer att betyda eftergifter, hur stora och hur offentliga får vi kanske aldrig veta.

”Jag är talman, inte trollkarl”, upprepade Andreas Norlén i går. Frågan är dock om inte Ulf Kristersson kommer att behöva vara just trollkarl om han ska kunna lotsa sin splittrade allians fram till regeringstaburetterna. Och för att sedan dessutom få igenom sin politik - det kommer att kräva Sverigedemokraternas aktiva stöd - skulle Moderaterna behöva en magiker i världsklass.

Kristersson har fått uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering. Äntligen får vi syna allianspartiernas kort.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM