Mejla

Anders Lindberg

Rasismens teorier är Breiviks praktik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Anders Behring Breivik inledde rättegången i förrgår med att deklarera att han inte erkänner domstolen.

– Den har fått sitt mandat av politiska partier som stöder mångkulturalism.

I går utvecklade han sitt resonemang. Enligt honom finns ingen verklig demokrati i Europa. ”Kulturmarxister” styr i någon form av maskopi inom etablissemanget sedan mellankrigstiden.

Medier har åsidosatt demokratin när de motarbetar det främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Etablissemanget tystar kritikerna till mångkulturalism, islamisering och marxism.

Detta är, om man snabbspolar lite, orsaken till att han, Lasermannen och Peter Mangs, som sitter häktad i Malmö för bland annat tre mord, utfört sina handlingar. De är alla soldater som slåss för sina folks överlevnad. Breivik hävdar nödvärn och att han bör släppas fri.

Fram till punkten där han hävdar nödvärnsrätt och vill döda människor låter han som vilken rasistisk hemsida eller knasboll i tidningarnas kommentarsfält som helst. Hans världsbild har varit i säck innan den kom i påse.

Därför måste frågan ställas: Hade Breivik systematiskt dödat 69 personer, de flesta barn, på Utøya utan dessa teorier?

Förmodligen lika sannolikt som att Usama bin Ladin skickat passagerarplan mot World Trade Center utan den militanta islamismen.

Teori och praktik hänger ihop.

Rasismens teorier är Breiviks praktik. Den yttersta konsekvensen av en hatretorik mot främst muslimer och mångkultur som växt sig allt starkare på senare år.

I Sverige torgförs ”problematisering” av mångkulturalism, konspirationsteorier om att etablissemanget tystar kritiker av invandring och fantasier om islamisering även av etablerade debattörer.

Förhoppningsvis kan det som nu sägs i Oslo tingsrätt leda till viss självrannsakan.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg