Mejla

Daniel Swedin

Bildt vill beväpna världens diktaturer

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Saudiarabien är ett familjeföretag och Sverige bör fortsätta att sälja vapen till dem. Det meddelade Carl Bildt (M) i Dagens Industri i går.

Saudiarabien är inget familjeföretag, det är en av världens mest brutala ­diktaturer.

Landet bryter systematiskt mot mänskliga rättigheter. Dödsdömda avrättas offentligt med svärd. Kvinnor får inte rösta, äga eller köra bil. I utrikesdepartementets egen rapport om Saudiarabien talas om dödsstraff för barn.

Saudiarabien backade inte för att med våld slå ner demokratirörelsen i grannlandet Bahrain i fjol. Hit vill utrikesministern exportera pansarvärns­robotar.

”Jag har svårt att se ’skandalen’ i skandalen”, skriver Bildt om Saudi­affären i sin egenrättfärdiga blogg.

Jo, det har vi förstått och det är därför hela regeringen Reinfeldt framstår som helt bortkomna när Mellanöstern och Nordafrika nu förändras.

Sverige missade att den arabiska ­våren var på väg och vi har konsekvent hamnat på fel sida.

Ewa Björling försökte sälja övervakningssystem till Gaddafis Libyen och ­al-Assads Syrien. Carl Bildt var oförmögen att ta ställning mellan nordafrikanska demokratiaktivister och blodtörstande diktatorer. Sten Tolgfors ville bygga vapenfabrik i Saudiarabien.

Under Bildts tid som utrikesminister har vapenexporten till diktaturer ökat med hundratals procent. I fjol gick hela 56 procent av vår vapenexport till länder som klassas som icke-demokratiska av den amerikanska tankesmedjan Freedom house.

I DI frågar Bildt retoriskt om ­läget för mänskliga rättigheter i Saudiarabien hade varit bättre om regimen köpt franska vapen i stället. Logiken är alltså att eftersom andra länder säljer vapen till diktaturer bör Sverige också göra det.

Samtidigt blir världens förtryckarstater allt färre. Men Carl Bildt ser det tydligen som sin uppgift att beväpna världens kvarvarande diktatorer.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN