Arrogansen mot sjuka fortsätter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lyssnar inte Regeringen Reinfeldt tar inte till sig kritiken om sjukförsäkringen utan svarar genom att måla ut oppositionen som 
ansvarslös.
Lyssnar inte Regeringen Reinfeldt tar inte till sig kritiken om sjukförsäkringen utan svarar genom att måla ut oppositionen som ansvarslös.

22 JUNI 2011. Sjukförsäkringen

I den första gruppen som drabbades av sjukförsäkringens nya regler och utförsäkrades finns omkring 700 personer som helt förlorat rätten till ersättning. Det visar siffror från Försäkringskassan som Ekot kunde berätta om i går.

Hur många som sedan dess har fallit mellan stolarna kan Försäkringskassan inte svara på. Vi vet bara att reglerna fortfarande leder till att sjuka människor sätts på bar backe.

Det finns, som statsministern brukar säga, inga perfekta reformer. Men problem­en i sjukförsäkringen handlar

inte om misstag på marginalen. Det lidande som många långtidssjuka utsätts för är resultatet av politisk arrogans, och en ovilja att lyssna.

Kritiken har varit hård

I går diskuterade riksdagen åter sjukförsäkringen. Ända sedan den dåvarande ministern Cristina Husmark Pehrson lanserade sin rehabiliteringskedja har kritiken varit hård, också i riksdagens kammare.

Regeringen har på sin höjd gått med på symboliska eftergifter.

Kravet från den rödgröna opposi­tionen handlar inte om en ny sjuk­­för­säkring. Ett sådant beslut måste förberedas ordentligt. I stället krävde social­demokrater, miljöpartister och vänsterpartister tre konkreta förändringar för att undvika de värsta missförhållandena.

De rödgröna ville ha bort den regel som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten. De ville också förbättra villkoren för den grupp som saknar sjukpenninggrundande inkomst, och som drabbats hårt av dagens regler.

Riksdagen kommer i dag att kräva att regeringen genomför förändringar senast från årsskiftet.

De rödgröna ville dessutom få ett stopp för utförsäkringarna, själva symbolen för det nya tuffa Sverige. Så blir det nu inte. Regeringen får, med Sverigedemokraternas stöd, igenom att människor också i fortsättningen ska skyfflas mellan olika myndigheter och system.

Ansvarslös regering

En ansvarsfull regering skulle för länge sedan ha lyssnat på rapporter om människor som drabbats. En insiktsfull regering skulle ha insett när en misslyckad politik inte längre kan samla stöd i parlamentet. Och en lyhörd regering skulle ha sökt enighet och nya lösningar.

Men inte regeringen Reinfeldt.

I stället för att ta till sig kritiken och söka verkliga kompromisser har regeringen valt att måla ut oppositionen som ansvarslös. Och i går valde den nye socialför­säkringsministern Ulf Kristersson att inte ens begära talartid i riksdagsdebatten.

Så agerar en regering som är på väg att förlora kontrollen, över politiken och över verkligheten.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN