Vården diskuteras bäst med väljarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Janerik Henriksson
Pressträff  Peter Eriksson (MP), Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP) höll rödgrön pressträff i Ingvar Carlssons sommarstuga i Nyhamn, Lummelunda. Träffen handlade om sjukvård.

I går fick journalisterna ett tillfälligt avbrott från Almedalens tingeltangel. Ingvar Carlsson bjöd på pressträff i sommarstugan vid Lummelunda.

Träffen handlade om sjukvård, något som berör oss alla, även om vården kanske inte ger de största rubrikerna en dag när både moderater och centerpartister hoppar av.

De rödgröna presenterade trots det sin överenskommelse om sjukvården och budskapet var att om de vinner valet ska ingen längre kunna köpa sig före i kön. Det var dagens viktigaste besked, Sven Otto Littorin må ursäkta.

Samma värde

Alla människor har samma värde. En städerska ska ha samma hjärtsjukvård som överbefälhavaren. Ett landstingssjukhus ska vara ett sjukhus för alla och då får det inte finnas gräddfiler för dem som köpt en särskild försäkring.

De rödgröna värnar den generella välfärden som omfattar alla och som betalas gemensamt. Samma system borde givetvis gälla även för de gamla i äldrevården: en städerska ska ha samma hemtjänst som överbefälhavaren.

Borgkommissionens förslag

Men den frågan är inte lika självklar i den rödgröna sfären. Mitt i tingeltanglet presenterades tidigare i veckan en rapport som innebär ökade klyftor mellan de gamla i Sverige. Ett exempel ur rapporten:

Alla medborgare över 50 måste spara en andel av inkomsten. Pengarna sätts in på ett personligt äldrekonto och vid 75 års ålder kan pengarna kvitteras ut i form av hemtjänst.

Alternativet är att de äldre helt enkelt tar en försäkring som faller ut när de blivit tillräckligt gamla. I vilket fall blir det mer hemtjänst till höginkomsttagarna, till männen och till dem som orkar jobba länge.

Det är den så kallade Borgkommissionen som tagit fram förslaget. Kommissionen är inte alls så formell som namnet vill göra gällande. Det är högertankesmedjan Timbro och vänstertankesmedjan Arena som på eget initiativ tagit fram förslaget.

Kom bort i Almedalsyran

I kommissionen sitter gamla kända socialdemokrater som Per Borg, Niklas Nordström och Berit Rollén. På DN debatt skriver de i veckan att de vill ha en diskussion om privatisering av välfärden. Deras rapport kom bort lite i den allmänna Almedalsyran och det kan man väl tycka var tur.

Däremot var det synd att den riktiga rödgröna vårdpolitiken försvann.

I dag talar Mona Sahlin i Almedalen. Snart är veckan slut och politikerna kommer ut i verkligheten igen. Då kan de rödgröna relansera sitt förslag. Vården diskuteras bäst med väljarna och de finns inte i Almedalen.

EF

Publicerad: