Ledare

Något sött till kaffet?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så har kafferepet fått en helt ny dimension.

Det finns säkert de som fortfarande tror att det handlar om äldre damer runt ett findukat bord, men det var länge sedan det.

Kafferepet hålls numera av överklassens äldre män. Efter en bättre middag i manlig enskildhet samlas de i en ny lokal och där väntar kaffeflickorna. Överklassmannens definition av ”sju sorters kakor” är uppenbarligen ung, blond och storbystad.

Nej, jag sitter inte och läser Kungaboken. Jag läser vad som skrivs om den och det räcker för mig. Jag kan inte bedöma om den är sann, men ryktet påminner mig om tidningen Lektyr på 70-talet, förment radikal men egentligen bara slipprig.

I höstens bokflod finns det andra böcker som bättre beskriver maktens män:

”Näringslivets män vill att kvinnor ska vara petite och att de ska ha dyrbara kläder. Att de ska vara kuttersmycken. Att de ska vara såna som männen kan visa upp”, skriver Aftonbladets medarbetare Monica Gunne i romanen ”Sex, systerskap och några män senare”.

Hon har spånat fram boken tillsammans med vännerna Amelia Adamo och Susanne Hobohm, tre kvinnor som knappast kvalar in som kaffeflickor längre.

En gång var de slanka, åtråvärda och självklara.

Nu handlar det mer om skrynklig hud, putmage, utväxt, hälsprickor, förhårdnader, röda ögon, dålig syn, artros, frozen shoulder, skäggstrån och, ja åldrandet skulle man kanske kunna sammanfatta det.

Jag skrattar gott, för jag är själv där. Även om boken mest handlar om tre mogna kvinnors jakt på sex, fastnar jag för ett tal som hålls av bokens Agatha (Amelia Adamo). Här lite förkortat:

”Hela den här jävla tevebranschen lider av den svenska folksjukdomen CYS.”

”CYS?” Louise ställer ner vinglaset.

”Ja, cronic youth syndrome. Media gör allt för att framställa oss som osynliga och icke önskvärda, på arbetsmarknaden, på reklammarknaden och på kärleksmarknaden.”

Jag läser och tänker lite på drottning Silvia, 66 år gammal och ständigt lika nerbantat petite som någonsin en 26-åring. Äldre kvinnor kämpar hårt för att förbli unga.

För vissa män räcker det med att spegla sig i en ung kvinna. Att knäppa med fingrarna och beställa in något sött till kaffet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell