Mejla

Eva Franchell

Reinfeldt väljer alltid Mammon före miljön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är möjligt att vi här på ledarsidan har varit lite hårda mot Andreas Carlgren under hans miljöministerperiod. Det har varit svårt att beskriva honom som annat än svag:

Han ledde EU mot ett misslyckande i klimatpolitiken.

Han bygger en miljövidrig motorväg, tillåter vargjakt och låter ryssarna att dra en gasledning på botten av Östersjön.

I går kom också Naturskyddsföreningens dom över hans ministerperiod. Naturvårdspolitiken har försämrats kraftigt, skriver föreningen och radar upp flera punkter. Naturvården är själva hjärtat i miljöpolitiken.

Men innan vi går in på fler av Andreas Carlgrens tillkortakommanden måste vi fördela skuldbördan lite bättre. I Regeringskansliet sköts naturvården av Carlgrens miljödepartement medan jordbrukspolitiken rattas av hans partikamrat Eskil Erlandsson på Jordbruksdepartementet.

Medan Andreas Carlgren vill skydda miljön vill Eskil Erlandsson tjäna pengar på den. När de här två intressena blir motstridiga är det statsminister Fredrik Reinfeldt som dömer av och det har han gjort med besked. Fredrik Reinfeldt har sålt ut stora delar av den svenska naturen på samma sätt som han sålt ut sjukvården eller allmännyttan.

Andreas Carlgren har säkert försvarat miljön, men han har blivit överkörd och när besluten sedan ska presenteras är det han som fått stå där ensam i strålkastarljuset för att svara på de obehagliga journalistfrågorna.

Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann har i stället, iklädda stickade tröjor på partiets pr-bilder, ivrigt flirtat med Miljöpartiets sympatisörer. Men kom ihåg att statsministern alltid valt Mammon före miljön.

Under hans regeringsperiod har skyddet av värdefull skog minskat med 60 procent, enligt Naturskyddsföreningens beräkningar. Skogen ska ge avkastning så i framtiden får vi mest se gran och tall där det förut växte naturskog.

Det privata vinner över allemansrätten. Regeringen har försvagat strandskyddet så att kommunerna kan bygga exklusiva bostäder som hotar strandmiljöerna.

Ja, statsministern kan ta av sin gröna tröja, en man som dessutom minskar stödet till ekologisk produktion passar bättre i grå kavaj.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN