Mejla

Åsa Petersen

Stoppa hetsen mot romerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sagt att den romska minoriteten i landet är en säkerhetsrisk. Nu bedriver han ”krig mot brottsligheten” och beordrar att 300 läger, som byggts av romer och resande i Frankrike, ska rivas. Samtidigt ska romer som orsakat ”ordningsproblem” utvisas.

Frankrike är inte ensamt om att definiera romer, bara i egenskap av romer, som brottslingar. I början av juni utvisades 23 rumänska romer från Danmark.

Deras enda brott: de var hemlösa och sov i en övergiven byggnad. Efter en massiv polisinsats skickades de till Rumänien.

Maria Leissner, ordförande i den svenska regeringens delegation för romska frågor, ansåg att Danmarks utvisning bröt mot EU-direktivet om fri rörlighet för EU-medborgare.

– De har en rasistisk grund för sitt agerande, sa Leissner till Radioekot.

Hennes klarspråk var nödvändigt, även om den danska justitieministern genast slog i från sig kritiken.

När det gäller romerna visar Europa sitt rasistiska ansikte. Politiker som Sarkozy hetsar samvetslöst mot romer. De folkliga fördomarna är stora. Om romer får man säga i princip vad som helst.

Myndigheter ägnar sig åt ren strukturell rasism: ”Här har alla lika rättigheter, men inte om du är rom”.

Sverige har inga etablerade politiker som utmålar romer som roten till samhällsproblemen, men i andra sammanhang är vi tyvärr inte mycket bättre.

Enligt gällande regler har EU-medborgare rätt att vistas här i tre månader utan att jobba eller studera. Men hittills i år har över 50 romer avvisats från Sverige, enligt Radioekot.

I januari gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Vårberg utanför Stockholm. 29 romer sattes på en buss till Rumänien. Polisen misstänkte att de hade ägnat sig åt organiserat tiggeri, men saknade bevis. Vissa hade stulit, men de allra flesta hade det inte.

I april avvisade polisen tre romska kvinnor från Göteborg, som hade vistats där i två veckor. I förhör sa kvinnorna att de var i Sverige för att försörja sina barn hemma i Rumänien.

Maria Leissner är besviken.

– Vi har kunnat konstatera att det finns en strukturell antiziganism i Sverige. Det här är ett exempel på det, säger hon till Dagens Nyheter.

Människovärdet gäller bara vissa. Även i vårt land.

Av: 

Åsa Petersen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Petersen