ÅSIKT

Nya styret måste visa resultat i år

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Bråket fortsätter om de trängselavgifter som kan finansiera en bättre kollektivtrafik.

Foto: KAOS I REPRIS? När Annika Billström satt i opposition förra vintern kritiserade hon den dåliga snöröjningen i Stockholm. Men trots maktskiftet har stockholmarna också i år snubblat på snöiga trottoarer, perronger och busstationer. Det dröjer innan förändringar i politiken märks i praktiken, men det rödgröna styret måste visa resultat redan i år. Annars hotas trovärdigheten för Billström & co.

Det borgerliga skyltfönstret i Stockholm krossades. Väljarna var trötta på nedskärningar och privatiseringar. De trodde mer på socialdemokratins löften om bättre vård, fler bostäder och mindre dagisgrupper. Det blev maktskifte i landstinget, Stockholms stad och flera av länets kommuner.

Den dramatiska rösträkningen i september följdes av hårda förhandlingar om makten. Därefter har Stockholmsdebatten präglats av skattehöjningar och bråk om trängselavgifter. Nu står regionen inför en het politisk vår.

Laddar för stenhård kritik

Hur går det med skolan, vården och omsorgen? Annika Billström i staden och Ingela Nylund Watz i landstinget har lagt fram budgetar för 2003 med satsningar på vården, barnen och de äldre. Ändå tar det tid innan vallöftena är uppfyllda. Stora hål i kassakistorna måste fyllas samtidigt som det är svårt att rekrytera personal. De borgerliga partierna har redan laddat upp för en stenhård oppositionskritik.

Vad händer med trafiken? Stockholmarna trängs på snöiga perronger och busstationer. Förra vinterns snökaos riskerar att gå i repris. Bråket fortsätter om de trängselavgifter som kan finansiera en bättre kollektivtrafik. Ännu har inte Annika Billström lyckats ta sig ur den knipa som hennes partikollegor i regeringen försatt henne i. Det blir inte lättare när miljöpartiet och vänsterpartiet ligger så pass lågt i debatten. De som säger nej till avgifterna har betydande resurser inför kommande folkomröstningar. Debatten om Billströms påstådda svek lär fortsätta.

Får de unga någonstans att bo? Socialdemokraterna i Stockholms stad har lovat 20 000 nya bostäder och fler hyresrätter. Det är ett ambitiöst mål. Fyra byggjättar avgör i praktiken om det byggs tillräckligt. Annika Billströms förslag om ett kommunalt ägt byggföretag är kanske vad som behövs för att sätta fart på NCC, Peab, Skanska och JM.

Rejäl konflikthärd

Tillväxtmotor eller stödområde?

Ekonomin i Stockholm har saktat av. Skattehöjningarna kan dämpa tillväxten ännu mer.

Höstens budgetarbete tycks ha påverkat s-ledarnas syn på utjämningen mellan landets kommuner. Nu vill de behålla mer av skattehöjningarna till sin egen verksamhet. Det blir en rejäl konflikthärd mellan de lokala politikerna och Rosenbad.

Stockholmsområdet behöver bra skola, vård och infrastruktur. Visst, det tar tid innan förändringar märks i praktiken. Men det rödgröna styret måste börja visa resultat redan i år om inte trovärdigheten ska brista.

ME