ÅSIKT

Det pågår ett blodbad i turistparadiset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I dag reser en svensk delegation med kungaparet och socialminister Lars Engqvist till Thailand för ett officiellt statsbesök. De ska bland annat träffa den thailändske kungen och företrädare för regeringen i Bangkok.

Kungaparet och socialministern kommer till ett land där det pågår ett blodbad. Under de senaste tre veckorna har över 350 personer dödats i strider mellan thailändsk militärpolis och kriminella ligor, främst i norra Thailand. Striderna är ett led i den thailändska regeringens kampanj för att minska den utbredda droghandeln i landet.

Människorättsorganisationer varnar nu för att rättssäkerheten sätts ur spel och att många oskyldiga blir offer i kriget mot narkotikan.

Thailand har länge varit ett centrum för den asiatiska droghandeln. Under 1970- och 1980-talen fungerade städerna Chiang Mai och Bangkok som omlastningsplatser för heroin från Burma. Den kinesiska maffian gjorde stora pengar på att skeppa knarket vidare till USA, Australien och i viss utsträckning Europa.

Sedan några år tillbaka väller en ny drog in över gränsen från Burma – metaamfetamin. På thailändska kallas drogen för ya ba, galenskapspiller. Ökningen har varit explosionsartad och om trenden står sig kommer över en miljard piller att smugglas till Thailand under 2003. Missbruket breder ut sig bland prostituerade i storstäderna och turistorterna. Lastbils- och taxichaufförer, lantbrukare och industriarbetare använder ya ba för att kunna hålla farten uppe under alltför långa och alltför slitsamma arbetsdagar. Även back-packers på jakt efter permanent partyliv bidrar till drogernas utbredning.

De thailändska myndigheterna beräknar att nästan 2 miljoner av landets cirka 60 miljoner invånare använder ya ba. Bakom den siffran gömmer sig en social katastrof.

Premiärminister Thaksin Shinawatra har lovat att utradera problemet på tre (!) månader. Den thailändska militärpolisen, känd för sina brutala metoder och tvivelaktiga förflutna, har fått uppdraget. Därför pågår det nu statligt sanktionerade avrättningar i turistparadiset Thailand.

Många officerare har själva intressen i droghandeln och enligt anonyma källor i den thailändska regeringen kan många dödsskjutningar under de senaste veckorna förklaras med att polismän vill röja tidigare kompanjoner ur vägen för att dölja sin egen kriminalitet.

Dessutom är kampen mot drogerna behäftad med ett stort mått av hyckleri. Samtidigt som premiärminister Thaksin slår ned mot småligor och langare arbetar han på förbättrade relationer med militärdiktaturen i Burma, som själva tjänar stora pengar på droghandeln.

Sånt kallas dubbelmoral.

För socialminister

Lars Engqvist borde det närmast vara plikt att under statsbesöket göra ett avsteg från den gängse diplomatiska artigheten och ta upp narkotikafrågan med sina thailändska kollegor. Han måste definitivt diskutera effekterna av ett utbrett narkotikabruk i samhället, men han borde också kritisera den thailändska regeringen för de motbjudande metoder som nu används i kampen mot drogerna.

Jesper Bengtsson