ÅSIKT

Annie Lööfs revolution

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anna Tärnhuvud
Annie Lööf jultalade om feminism och kvinnohat
LEDARE

Kan en centerpartist vara revolutionär? Tja, i sitt jultal i dag så välkomnade i alla händelser C-ledaren Annie Lööf den rörelse som uppstått kring #MeToo som just en revolution.

– Det här är en historisk vändpunkt. Det finns ett före och ett efter, sa Lööf.

Normer och hårdhandskar

Och det har hon ju rätt i. När nu tusentals svenska kvinnor gemensamt tecknat en bild av vad det innebär att vara flicka och kvinna i vårt land, hur sammanstämmig uppfattningen är vilka sorts groteskerier som ett kvinnoliv präglas av, så är det tydligt att vi aldrig kan göra den här hösten ogjord.

MeToo - och alla de hashtaggar och rörelser som muterat därifrån - har tvingat oss att se att kvinnohatet är både samhälleligt, kulturellt och strukturellt.
Annie Lööf begriper det där. I ett åtgärdsprogram som C lanserade i dag finns både normer och hårdhandskar med.

Genom att se till att en uppsägning inte ska kunna ogiltigförklaras mer än ett halvår hoppas man att personer som begår övergrepp på jobbet ska bli lättare att göra sig av med. Man vill att sex och samlevnad ska bli ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen. Synnerligen grov våldtäkt och våldtäkt ska straffas hårdare, och i går berättade Lööf att hon vill stötta landets alla tjej- och kvinnojourer så att de har råd att ha åtminstone en heltidsanställd var.

Kontrasten till Moderaterna är slående. Här har man inte alls velat betrakta MeToo som en politisk fråga. Från partiledningens sida har man försökt slå i väljarna att MeToo så viktigt att det står över politiskt käbbel.

Det är förstås trams. Det är inte länge sedan M var ute och ställde krav på att misstänkta sexualbrottslingars etnicitet ska kartläggas. Och det är inte heller länge sedan Moderaternas nye partiledare - Ulf Kristersson - berättade att han av politiska skäl inte vill kalla sig feminist.

I den senaste väljarbarometern från Novus visade det sig att Moderaternas uppgång efter att de gjorde sig av med Anna Kinberg Batra avstannat.

– Under året har Moderaterna tappat kvinnliga väljare till Centerpartiet och manliga väljare till Sverigedemokraterna. Nu ser det ut som att det är svårare att locka tillbaka de kvinnliga väljarna från Centerpartiet än vad det har varit att plocka tillbaka manliga väljare från Sverigedemokraterna, enligt Novus-vd:n Torbjörn Sjöström.

Moderaterna är, endast utmanat av Sverigedemokraterna, landets ledande mansparti. Vad det betyder efter den revolution som Annie Lööf nu ser återstår att se.

En bild av läget

Inför sitt jultal träffade Lööf i går Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson i den sistnämndes villa i Strängnäs för - enligt uppgift - ”mycket bra diskussioner inför kommande valseger”.

Till skillnad mot andra mötesjippon alliansen anordnat genom åren var inga fotografer inbjudna och inga pressmeddelanden skickades ut inför träffen.

Däremot pumpades ett fotografi från tillfället ut via samtliga partiledares sociala medie-konton. Den vakne ser en liten detalj på fotot. Där på köksbordet, framför Kristersson, står något som är misstänkt likt ett rör med huvudvärkstabletter.

Så kan man ju också bildsätta oppositionen.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM