Mejla

Somar Al Naher

Trollen på Twitter är ett säkerhetshot

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kunskap om källkritik blir allt viktigare. Sverige utsätts dagligen för attacker med så kallad desinformation.
Kunskap om källkritik blir allt viktigare. Sverige utsätts dagligen för attacker med så kallad desinformation.

LEDARE

Ryssland, Islamiska staten och svenska högerextremister har en sak gemensamt. De är alla delaktiga i spridning av desinformation i, och om Sverige. I dagens medialiserade och digitaliserade värld används våra sociala medier inte bara till att lägga upp bilder från en Beyoncé-konsert utan också till att sprida felaktiga uppgifter. Syftet är att skapa konflikter och ge bilden av kaos i samhället.

Både IS, ryska staten och den svenska rasideologiska miljön har ett intresse av att olika grupper ställs mot varandra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, trappar därför upp arbetet mot dessa hot.

Spionagehotet

- Det här är någonting som pågår hela tiden. Det mönster som finns nu är ju att pumpa ut ett ständigt berättande som i vissa delar är dåligt för Sverige, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB till Sveriges Radio.

Förra året konstaterade Säpo att det största spionagehotet mot Sverige kommer från Ryssland. I våras avslöjade säkerhetstjänsten att runt ett tiotal av ryska diplomaterna i Sverige är agenter. En av dem har tvingats lämna Sverige. Det låter som rena rama agent 007. Men det är viktigt att ta på allvar.

Ibland kommer effekten av desinformationen närmare oss. Förra året spred någon en falsk inbjudan där Österåkers kommun stod som avsändare. Det handlade om en informationsträff där det påstods att en dagverksamhet för funktionsnedsatta skulle flyttas för att i stället ge plats åt 400 flyktingar.

Mått på reaktioner

Österåkers kommun tvingades att dementerade de osanna uppgifterna på sin hemsida, Facebook och Twitter.

Så långt gick det alltså.

Många gånger handlar den typen av falska rykten om att kartlägga reaktionerna. Går det att skapa kaos i ett samhälle genom att trissa upp en stämning? Reaktioner är också ett mått.

Det finns ingen anledning till oro, men desto större anledning att vara uppmärksam. Sverige är generellt sett starkt rustat med tanke på den generellt sett höga utbildningsnivån. Fortsatt kunskap i källkritik från ung ålder och kännedom om det demokratiska samhället är de viktigaste vapnen.

Men alla har inte det intresset. Sverigedemokraterna har gjort medierna till sina fiender.

Tystade av troll

Dess partiledare, Jimmie Åkesson, har öppet talat om att lägga ner public service och partiet vill dra in presstödet. Källkritik har omvandlats till ryktesspridning.

Sverigedemokraterna kallar oberoende granskande journalistik för "PK-media". På så sätt sprider partiet misstro mot journalister och suddar ut gränserna mellan nyheter och falska uppgifter. Och det här drabbar även enskilda bloggare och individer.

I förlängningen är det ett hot mot vårt demokratiska samhälle när vanligt folk blir till tystade av trollen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Twitter

Näthat

Somar Al Naher