ÅSIKT

Beyoncé tar vid där Springsteen slutar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Ikväll spelar superstjärnan i Stockholm och hon är mer politisk än någonsin.

Foto: Beyoncé är en av de artister som tydligast tagit ställning för organisationen Black lives matters, en organisation för svartas rättigheter i USA.

I videon Formation sjunger Beyoncé sittandes på en sjunkande polisbil. En svart pojke dansar framför vita kravallutrustade poliser och på en vägg står texten "sluta att skjuta på oss". Ikväll spelar Beyoncé på Friends Arena i Stockholm. Superstjärnan är en av världens bäst betalda artister och mer politisk än någonsin.

Om hennes senaste album Lemonade är en uppgörelse med Beyoncé och Jay Z förhållande eller inte är får andra döma. Oavsett är hennes album och tillhörande musikvideor ännu ett kraftigt ställningstagande för feminism och framförallt svartas rättigheter i USA.

Skakade om feminismen

I en polariserad tid där artisters utspel ofta är väl utvalda eller otydliga går Beyoncé sin egen väg. I takt med hennes ökade storhet som artist blir också hennes engagemang allt mer tydligt. Hon är inte längre bara en av våra största sångröster och dansare.

Beyoncé skakade om feminismen. Hon ansågs ha för lite kläder, dansade för vågat och avgudade sin man för mycket. I dag är hon en av de viktigaste feministiska gestalterna som lyckas fånga en grupp som partipolitiska partier inte når: de unga kvinnorna.

Nu skapar hon storm genom att agera mot polisvåld och rasism. Få har tagit så tydlig ställning för organisationen Black lives matters som Beyoncé.

Under Super Bowls halvtidshow tågade hon in med dansare i afrofrisyrer med höjda knutna nävar som förde tankarna till Svarta pantrarna. En dansare höll upp en skylt för att uppmärksamma ett av alla svarta offer för polisvåldet i USA. På sin hemsida uppmanar hon till aktion för svartas rättigheter och mot rasism och polisvåld genom att höra av sig till politiker och lagstiftare.

Musik är politik

Hon har kritiserats. Men musik är politik. Bruce Springsteen, som även han spelade i Sverige i veckan, har länge hyllats bland annat för sin progressivitet. Beyoncé som blir mer politisk ju mer polariserat hennes hemland blir borde behandlas lika.

Kampen om svartas rättigheter i USA är större än polisvåldet.

- Den minst respekterade kvinnan i Amerika är den svarta kvinnan, säger Medborgarrättskämpen Malcolm X som är inklippt i låten Dont hurt yourself. I slutet slänger Beyoncé sin ring på kameran. Kampen för svartas rättigheter är inte över.

- Okay ladies, now let's get in formation