ÅSIKT

Kvinnorna i vården ska ha bättre betalt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henrik Hansson
De anställda behöver bättre villkor om vården ska fungera, och det borde engagera alla.
I går samlades vårdanställda på över 20 platser i landet för en manifestation.

Det går att diskutera varför anställda i vården är underbetalda i förhållande till sina arbetsuppgifter och sitt ansvar. Att bristande jämställdhet är en förklaring inser de flesta, men det finns säkert fler förklaringar.

Att de vårdanställda är underbetalda är knappast något att diskutera. Och till sist går det ut över oss alla.

Utan dem dör vi

Precis som till exempel skolan brottas sjukvården i dag med rekryteringsproblem. Det kan se olika ut. Någonstans är det en vårdcentral som tvingas lita till stafettläkare. Någon annanstans är det en avdelning där sjuksköterskorna säger upp sig. Och nästan över hela landet har gymnasieskolan svårt att fylla platserna på vård- och omsorgsprogrammet.

I längden drabbar det förstås verksamheten och oss som patienter. Vård och omsorg handlar om människor som finns närvarande och som kan sin sak. Utan dem skulle människor dö.

Slut på rean

I går samlades läkare, sjuksköterskor och undersköterskor till en manifestation på över 20 platser i landet. Tillsammans deklarerade de att det är slut på rean. Vårdanställda vill ha rättvist betalt för sitt arbete.

Det handlade förstås också om arbetsmiljö, som rimlig bemanning och rätt till återhämtning.

Men manifestationen gällde också kvaliteten på vården.

På Medborgarplatsen fanns i går krav på att vårdplatser inte ska stängas och att alla ska ha rätt till en likvärdig vård.

Anställda i vården är inte något särintresse. När de kräver rimliga villkor och anständigt betalt ger de röst åt något som ligger i allas intresse.

Att förändra lönerelationer är något av det svåraste som finns. De fackliga organisationerna har försök olika strategier, från individuella förhandlingar ute på arbetsplatsen till principöverenskommelser med andra branscher. Ofta har det blivit något av en huggsexa mellan olika yrkesgrupper.

Bättre villkor behövs

Om sanningen ska fram har resultatet ofta blivit magert, i vart fall på några års sikt. Det duger helt enkelt inte. De anställda behöver bättre villkor om vården ska fungera, och det borde engagera alla.

Att undersköterskor, sjuksköterskor och läkare nu demonstrerar tillsammans är en signal. Bara tillsammans kan de stå upp för anställningsvillkor som får vården, hela vården, att fungera.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM