ÅSIKT

Usel idé att skjuta på unga i förorten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag besökte Alliansen Husby. KD borde be om ursäkt för förslaget om gummikulor.

Förortsturism

"Jag vill att utegångsförbud ska införas i de 15 mest utsatta områdena efter klockan 21 på kvällen. Efter den tiden då måste ungdomar kunna legitimera sig. Om de är yngre än 18 år så ska föräldrarna kontaktas. Efter klockan 22 körs de till häktet."

Förslaget kommer inte från Turkiet eller Ryssland utan från Arin Karapet (M), toppolitiker i Stockholms läns landsting.

En av orterna han uttryckligen nämner är Husby.

I dag åkte Alliansens partiledare dit på besök.

Vattenkanoner

Moderaterna är inte ensamma om att vilja sätta hårt mot hårt i förorten.

Även Kristdemokraterna vill att polisen ska ta i med hårdhanskarna.

– Det kan handla om elpistoler, gummikulor eller vattenkanoner, säger rättspolitiske talespersonen Andreas Carlson (KD).

Okej.

Kombinationen gummikulor, vattenkanoner och olika former av utegångsförbud har prövats i andra länder. Kanske turkisk eller syrisk polis kan bidra med utbildning.

Husby

Att denna typ av högerpopulistiska utspel flyter upp till ytan visar hur långt det är mellan förortens ungdomar och borgerlighetens ideologer i Danderyd, Täby och Östermalm.

Det Alliansen borde fundera över är varför bilarna brinner och folk kastar sten i just områden med hög arbetslöshet och stor social utsatthet?

Självklart måste polisen ingripa, men inte genom att skjuta gummikulor på ungdomar.

Sociala problem

Ingen föds till stenkastare eller huligan. Men i en miljö där samhället kapitulerat, få har jobb och kriminaliteten är stor blir förebilderna därefter.

De som växer upp i Husby riskerar att hamna i ett permanent utanförskap, en parallell verklighet där det inte är möjligt att komma in i övriga samhället. Detta utanförskap bryts inte med hårdare tag utan genom utbildning, jobb och sociala insatser.

Det är inte lika rubrikvänligt som "elpistoler, gummikulor eller vattenkanoner". Men det kan göra skillnad på riktigt.

Fler poliser

Under Alliansens år vid regeringsmakten växte klassklyftorna. Under 2013 var det omfattande kravaller i Husby som även spred sig i övriga landet.

I princip har inget ändrats sedan dess och de underliggande sociala problemen är fortfarande olösta. Skillnaden är att politikerna har lagt sig till med en ännu mer auktoritär retorik.

Alliansen använde i dag Husby som en slags bildmässig kuliss för ett nytt utspel om fler poliser och skärpta straff. Bland annat vill man kriminalisera om någon hindrar uttryckningsfordon och öka straffen för angrepp på blåljuspersonal.

Saknas

Problemet är ensidigheten. Alliansen vill bekämpa brott men glömmer brottslighetens orsaker. Och genom utspel om utegångsförbud och gummikulor ökar man konflikterna och bidrar till att många känner att samhället är fientligt inställd.

Och ökade konflikter leder till mer våld, inte mindre.

Alliansen har inget lärt.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM