ÅSIKT

Per Schlingmann kan lösa flyktingboendet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Någon måste bryta den negativa spiralen och Per Schlingmann har potentialen.

Den moderata pr-konsulten Per Schlingmann har fått ett nytt uppdrag.

Nu ska han öka inflyttningen till Vallentuna. För en halv miljon kronor är hans uppdrag att göra kommunen lite mer fashionabel. Tanken är att förmögna familjer ska välja Vallentuna i stället för den angränsande finkommunen Täby.

– Vi vill öka kommunens attraktionskraft och konkurrenskraft, säger Vallentunas moderata kommunalråd Parisa Liljestrand till Dagens Nyheter.

Gäller inte nyanlända

Hon vill alltså öka inflyttningen, ändå vill hon inte ta emot nyanlända. När det kommer till flyktingar är det stopp, då har kommunen "bostadsbrist".

Tillsammans med 22 andra moderata kommunalråd i Stockholms län har Parisa Liljestrand skrivit till Stefan Löfven och förklarat att de inte kan ta emot några nyanlända på grund av bostadsbristen.

Frågan är var de förmögna familjerna ska bo om de nu ändå väljer Vallentuna?

Bostäder som inte finns

Grannen Täby kommun vill inte heller ta emot några nyanlända.

– Det går inte att bo i bostäder som inte finns, säger Täbys moderata kommunalråd Leif Gripestam i Aktuellt.

Han vill att nyanlända ska bo kvar i Migrationsverkets anläggningar trots att de fått asyl. I år ska Täby ta mot 273 personer som har beviljats uppehållstillstånd. Han tror att det slutar med tältläger i december.

Även Stockholm har svårt att få till fler bostäder, trots att man har så många. Några modulhus har planerats, men de i Beckomberga, Örby och Sätra har överklagats. Det enda modulhus som verkligen har byggts brann upp härom dagen.

I Jönköping får de nyanlända bo i en gammal bilverkstad, i Malmö i ett gammalt sjukhus.

Kommunalråden klagar

Det är bekymmer i nästan varenda kommun och vartenda kommunalråd klagar på byggreglerna. Det tar för lång tid att bygga nya bostäder.

Etableringsminister Ylva Johansson trycker på, hon tänker inte pausa utflyttningen trots att det "handlar om väldigt många under relativt kort tid". Hon säger att det kommer att bli tufft.

Det borde vara självklart att öppna både hjärtan och hem för människor som tvingats fly kriget i Syrien. I stället pratar vi bara om problemen. Frågan om flyktingbostäder har helt enkelt hamnat i en negativ spiral.

Det är klart att alla kan få plats. Det handlar om attityd och smarta lösningar. En kreativ kraft som varit med förr är just Per Schlingmann. Han jobbar redan med inflyttningar och längtar säkert efter större uppdrag.

Låt Per Schlingmann lösa boendet för de nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Han borde kunna se möjligheterna och inte bara problemen.

avEva Franchell