Låt förskollärarna slippa desperata kristdemokrater

Konservativa hjärnor är spännande. De kan förvränga de mest självklara moderna framsteg till vilda fantasier om samhällets förfall.

Nu har det hänt ännu en gång. Eftersom läroplanen för förskolan är 20 år gammal ska den revideras. Ett nytt inslag i regeringens förslag är en formulering om att förskolemiljön ska "inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen utan att begränsas av könsstereotypa uppfattningar".

Enligt kristdemokraterna Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal innebär det här att förskolan nu står på ruinens brant. I går stod Skyttedal i Aktuellt och menade att det inte fanns något annat sätt att tolka planen på än att personalen måste ingripa "om en pojke skulle plocka upp en bil och köra runt med den".

Det kommer innebära att vi får "politiskt korrekta prussiluskor" på våra förskolor, dundrade Ebba Busch Thor i sitt sommartal.
När hon fortsatte överdrifterna i P1 Morgon kände sig till slut utfrågaren nödgad att säga ifrån.
– Men du läser ju in väldigt, väldigt mycket i den här formuleringen, menade SR:s Monica Saarinen.

Litar inte på förskollärarna

Med sina uttalanden visar Busch Thor och Skyttedal faktiskt upp ett förskollärarförakt. De ser inte kompetenta pedagoger som tolkar läroplanen och gör rimliga avvägningar, utan arga "prussiluskor" med politiska agendor som springer runt och sliter leksaksbilar ur händerna på små killar.

De allra flesta förstår nog att kompetenta förskollärare inte agerar så utan snarare ser till att erbjuda fler lekar och perspektiv.
Förskollärarutbildningen tar 3,5 år att genomföra och innefattar avancerad barnpedagogik. Menar Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal att de ändå kan bättre?

Utspelen är desperata försök att väcka uppmärksamhet från ett parti som riskerar att åka ur riksdagen om två veckor. KD saknar förtroende hos väljarna i nästan alla politiska frågor. Partiets ansträngningar att vinna mark genom fokus på brottsbekämpning och välfärd har misslyckats. Kvar blir då att försöka förstora upp minsta lilla kulturfråga, så som barns leksaker.

Prussiluskan som politisk nidbild

Det är på sätt och vis förbryllande att KD väljer att använda just Prussiluskan ur Pippi Långstrump-sagorna som politisk nidbild. Fröken Prysselius, som karaktären egentligen heter, kan tolkas på en rad olika sätt. Vissa kanske har en mer välvillig bild av henne, men utifrån Pippis perspektiv framstår hon nog för många som en konservativ bakåtsträvare som inte förstår sig på Pippis fria tänkande.

Utifrån en sådan tolkning kan man verkligen fråga sig om det inte är Kristdemokraterna som är de verkliga prussiluskorna i svensk politik?