Kanske hade SD värmeslag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Värmeslag börjar med matthet, när kroppstemperaturen når 40 grader° C. Andningen kommer i oregelbundna stötar. Huvudvärk, irritation. En stingslighet där bitarna plötsligt inte går ihop.

Kanske hade SD värmeslag när de föreslog att spara åtta miljarder kronor på miljö- och klimatinsatser.
Det är den varmaste sommaren på minst 260 år, det är åtminstone så långt som SMHI:s mätningar sträcker sig. Sommarens temperaturtoppar i Sverige har lett till en dramatisk ökning av larmsamtal till SOS Alarm. Antalet värmerelaterade ärenden har fyrdubblats jämfört med förra sommaren.

Det är de äldre som drabbas först av värmen. Från Stockholm har det rapporterats om fler fall av bland annat uttorkning och yrsel.

– Det handlar främst om äldre som på grund av uttorkning varit yra, ramlat och kanske ådragit sig en fraktur, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.
– Jag tror att man märker en ökning i hela landet. Här har många kommit in med saltbalansrubbningar. Det är fler som söker nu än vad det brukar vara, säger Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, till Västerviks-Tidningen.

”Kräktes och hade yrsel”

Klimatlarmet har gått länge. Ändå är det som att vi inte har förstått. Inte velat förstå, att det faktiskt kommer att bli varmare. Och varmare.
Vissa värmerekord som slås nu är så märkliga att de borde skapa krigsrubriker, twittrar meteorologen Pär Holmgren.

Anna Carin, 55, i Gnesta drabbades av värmeslag.

– Jag satte mig vid köksbordet och kunde inte ens hålla uppe huvudet, så pass runt gick världen, säger hon till Expressen.

– Efteråt kräktes jag. Jag var alldeles borta.

Vackra tropiska nätter som plötsligt blivit hotfulla, där värmeåskan mullrar utan att följas av något regn. Tiotusentals blixturladdningar på en enda natt, med nedslag som sätter fyr på knastertorra träd och buskage. Just nu brinner det på 14 platser i landet.
Eller kvällar där regnet kommer i sådant överflöd att hus, vägar och viktiga funktioner i samhället bromsas upp.
Värmeslag kommer gradvis. Ditt beteende ändras, blir ologiskt. Gången blir vacklande. Kroppen kan drabbas av kramper. Diarré och kräkningar är andra symtom.

Ha råd med en sköld mot hettan

Sverige är inte rustat för extremvärme. Det är den här sommaren ett bittert facit på. Men ironiskt nog är det de som förbrukat mest, som haft råd att flyga mest, konsumera mest, som kommer att ha råd att skydda sig längst mot värmen. Med brummande air condition-anläggning som en sköld mot hettan utanför, och det helvete människor satt igång.
De äldre drabbas först, men det är de unga, den kommande generationen, som kommer att ta den värsta smällen.

Värmeslag kan få dig att förlora medvetandet. Det blir svart.
Hur många grader varmare behöver världen bli innan det resulterar i politiskt mod?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.