Mejla

Somar Al Naher

Barnen i Syrien vet inget annat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Över en miljon syriska flyktingar finns nu registrerade i grannlandet Libanon. Hälften av dem är barn. FN:s flykting­organ UNHCR kallar de nya siffrorna för en ”förödande milstolpe”.

Flyktingarna utgör numera en femtedel av Libanons befolkning i ett land som knappt är större än Skåne. Och mörkertalet tros vara stort. På små ytor i Libanons slumområden trängs flyktingarna med inhumana villkor och bristfälliga förhållanden.

Familjer med små barn letar desperat efter enkla lägenheter eller rum att ­hyra. Men de flesta har lämnat allt de äger bakom sig och har därför inget ­eller väldigt lite att erbjuda en hyresvärd. Flyktingarna tvingas förlita sig på grannländernas goda vilja.

Tände eld på sig själv

Den hopplöshet som många flyktingar känner blev tydlig förra veckan när en fyrabarnsmor satte eld på sig själv. Hon gjorde det i protest mot att hennes man inte fick den sjukvård som han var i akut behov av. Landets kapacitet har nått bristningsgränsen.

Libaneserna gör sitt bästa för att hjälpa sina grannar men det försvåras av en allt mer ansträngd ekonomi.

Världsbanken uppskattar att Libanon gjorde en ekonomisk förlust på 17 miljarder kronor förra året som en direkt orsak av händelserna i grannlandet ­Syrien. Turisterna vågar inte åka till ­Libanon och investerare vågar inte ­satsa på affärsverksamheter i landet.

Inne på tredje året

Men människor från Syrien lär fortsätta fly. Nyligen uppgav Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter att 150 000 människor har dödats inne i landet. 8 000 av offren var barn.

Kriget är inne på sitt tredje år. De ­riktigt små barnen från Syrien har inte upplevt något annat än dessa svåra förhållanden. En hel generation går för­lorad om inte omvärlden agerar. Det är knappast rimligt att Libanon ensamt ska behöva bära ett så stort ansvar för den humanitära katastrofen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN