Flytta Bergwall långt från Säter

avEva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Det har gått över tio år sedan Thomas Quick åter blev Sture Bergwall. Han var ingen seriemördare. Han är drogfri sedan tolv år tillbaka och snart blir han pensionär.

Det enda rimliga är att Sture Bergwall får en ny, opartisk utredning. Att han flyttas så långt från Säter som möjligt.

Det sjukhuset har inte gjort honom till en bättre medborgare.

Tvärtom var det behandlingen på Säter som fick honom att erkänna över 30 mord. Det var på Säter han kunde sola sig i strålkastarljuset som Sveriges värste seriemördare. För varje erkännande fick han fler bensodiazepiner.

Han behövde inte betala för sitt knark. För Sture Bergwall räckte det med att ljuga.

Han backades upp av en sektliknande grupp av åklagare, förhörsledare, advokat, psykolog och minnesforskare. Som ett bisarrt cirkussällskap åkte de från mordplats till mordplats. Bergwall blev sitt alias Thomas Quick, ständigt i centrum, påtänd och påhittig. Erkände mord som inte fanns, fabricerades berättelser som ingen borde ha trott på.

Att han kunde dömas för åtta mord är fortfarande en gåta.

Många har frågat sig hur hela rättssamhället kunde låta sig duperas av en patient från Säter. Journalisten Dan Josefsson grävde vidare och sin nya och Augustnominerade bok "Mannen som slutade ljuga" följer han spåret som slutar i ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm.

Där arbetade psykoanalytikern Margit Norell. Vid den här tiden en åldrad kvinna som var övertygad om att bortträngda minnen kunde plockas fram i terapi. I slutet sällskap hävdade hon dessutom att mord var ett sätt av visa upp barndomens övergrepp. Det var alltså den Margit Norell som handledde Sture Bergwalls terapi. Runt henne samlades en grupp entusiaster, bland dem chefsöverläkaren på Säter och den terapeut som behandlade Sture Bergwall.

En av Margit Norells stora beundrare var också minnesforskaren Sven Å. Christianson. I rätten framstod han som expertvittne, men i Dan Josefssons bok kommer han ut som en av Margit Norells stora beundrare. Om det stämmer var Christianson ingen oberoende expert utan en del av denna sekt.

Dan Josefsson levererar en beklämmande, men trovärdig förklaring.

Det har gått över tio år sedan Thomas Quick åter blev Sture Bergwall. Han var ingen seriemördare. Han är drogfri sedan tolv år tillbaka och snart blir han pensionär. I går förklarade han för förvaltningsrätten att han vill slussas ut i samhället och bo med sina syskon.

Sture Bergwalls brott är ett övergrepp för 43 år sedan och ett rån för 23 år sedan. På Säter anser man att Sture Bergwall ändå ska förbli inlåst. I rimlighetens namn borde vilket annat sjukhus än Säter ta det beslutet.

Publicerad: