Ledare

Ingen slump med grov rasism i SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En logisk följd av partiets värderingar och historia

Goda vänner Vice partiordförande Jonas Åkerlunds uttalanden hade aldrig accepterats i ett vanligt demokratiskt parti. Men i SD sitter han säkert.
Goda vänner Vice partiordförande Jonas Åkerlunds uttalanden hade aldrig accepterats i ett vanligt demokratiskt parti. Men i SD sitter han säkert.

Jonas Åkerlund är Jimmie Åkessons högra hand, vice partiordförande och nära allierad. I en av de närradioinspelningar Aftonbladet kunde avslöja i går säger Åkerlund bland annat:

"Skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år".

Varje normal politiker hade redan avgått, efter ett sådant avslöjande, men Jonas Åkerlund sitter säkert.

Detta är SD

Delvis handlar detta om att han är oumbärlig för Jimmie Åkesson personligen. Men lika mycket om att rasistiska uttalanden egentligen inte är något problem i Sverigedemokraterna, den så kallade "nolltoleransen" mot bland annat rasism är bara på låtsas.

När Kaliber i Sveriges radio för några år sedan hade med dold inspelningsutrustning på interna SD-tillställningar landade diskussionerna i uttalad rasism vid ungefär en tredjedel av mötena. Frågan är om särskilt mycket förändrats idag.

Rötterna i nynazism

Sverigedemokraterna skiljer sig från de flesta högerextrema och högerpopulistiska rörelser i Europa genom sina rötter i nazismen. Partiet bildades av personer med bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska nysvenska rörelsen. De har sedan i över tjugo år försökt visa upp ett annat ansikte utåt.

I mitten av 90-talet förbjöd partiet uniformer på mötena och ville inte längre förknippas med skinheads och bråkstakar. Men internt och i partiets egna kanaler, som närradion, har tonläget uppenbarligen varit en annat.

Dagens skinheads - Avpixlat

De senaste åren har tonläget hårdnat igen. Särskilt i kretsen kring Sverigedemokratisk ungdom pågår en radikaliering som även innebär att man kritiserat den egna partiledningen.

På nätet har ett nytt fenomen, de stora rasistiska hatsajterna som Avpixlat, med kopplingar till SD, fungerat som samlingspunkt för en brokig skara nätaktivister.

I dag fungerar dessa grupper på nätet ungefär som partiets skinheads gjorde på 90-talet, de hatar, hotar och skrämmer meningsmotståndare.

Ett rasistiskt parti

När Jonas Åkerlund pratar om "parasiter" och vill slänga ut en halv miljon svenskar är det samma värderingar som när Erik Almqvist sa "Håll inte på och jävlas med svenskarna" till Soran Ismail och sprang runt med järnrör i Stockholm.

Dagens SD använder inte ordet "ras" utan pratar istället om kultur och etnicitet. Men grundtanken har hela tiden varit densamma. Det är skillnad på folk och folk, svenskar och utlänningar.

Att Sverigedemokrater säger rasistiska saker förvånar nog ingen. Men den dag vi slutar reagera är slaget förlorat.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg