ÅSIKT

Glöm inte Darfur

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Flugorna festar på hans spruckna läppar, den sudanesiske flyktingpojken är för utsvulten för att orka vifta bort dem.
LEDARE

FN:s sändebud i Sudan, Jan Pronk, kunde inte ha varit tydligare. I sin rapport till säkerhetsrådet den 11 januari sade han att Darfur omedelbart behöver ”fler poliser, fler övervakare av de mänskliga rättigheterna och fler fredsbevarande soldater”.

Uttalandet andades desperation. Strax efter årsskiftet slöt Sudans regering ett fredsavtal med rebellerna i södra Sudan. Det internationella samfundet hoppades att fredsuppgörelsen skulle smitta av sig på de stridande parterna i Darfur, men förhoppningarna har grusats.

Striderna har trappats upp

Tvärtom har parterna i Darfur ägnat de senaste månaderna åt att skaffa nya vapen. Under 2005 har striderna intensifierats, vilket i sin tur kan hota fredsavtalet även i södern.

Hittills har FN och det internationella samfundet inte lyckats kyla ned krisen. Över 70 000 människor har dödats sedan striderna bröt ut för snart två år sedan. Nästan 2 miljoner befinner sig på flykt. Afrikanska unionen har, på FN:s uppmaning, lovat att skicka 3Ì´0;000 soldater till området, men knappt en tredjedel av dem har kommit fram. FN har flera gånger hotat med sanktioner om Sudans regering inte avväpnar janjaweedmilisen. Men hotet har varit tandlöst eftersom Ryssland och Kina, med oljeintressen i landet, uppgett att man tänker lägga in sitt veto mot alla konkreta förslag i den riktningen.

”Krisen i Darfur fullkomligt ropar efter ett ingripande från de stora militära makterna i världen”, skriver Human Rights Watch i sin årsrapport för 2004. Men alla tycks vara upptagna med något annat. Human Rights Watch uppmanar FN att ge Afrikanska unionen mer stöd till den militära operationen, och ett tydligare mandat att stoppa dödandet.

Flera länder har lovat bistånd till Sudan, men krävt ett slut på striderna för att stödet ska betalas ut. Det är en utmärkt linje.

Påtryckning fungerade i Rwanda

För några veckor sedan gav samma typ av påtryckningar, fast i mindre skala, resultat i Rwanda, som hotade med en militär operation mot Kongo. Flera rege-ringar, däribland Sveriges, höll inne sitt budgetbistånd till Rwanda. Delvis som en följd av detta hävdes det akuta krigshotet. Dessutom borde EU, som under det senaste halvåret hotat med sanktioner mot Sudan, göra allvar av hotet.

Framgångarna i södra Sudan är resultatet av hårt diplomatiskt arbete, som kan nå framgång igen. Men bara om regeringen i Khartoum övertygas om att det politiska och ekonomiska stödet från omvärlden uteblir så länge dödandet i Darfur fortsätter. Jan Pronk slog fast allvaret i situationen inför säkerhetsrådet: ”Det finns nästan ingen tid kvar.”

JB