ÅSIKT

Sårbara Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stormen drog in över Sverige och precis som vanligt orsakades stor förödelse och tusentals medborgare blev utan el. Det alltmer extrema vädret kräver att det finns en samhällelig beredskap.
LEDARE

Orkanen som drog över Sverige natten till söndagen har orsakat stor förödelse. Byggnader vältes, träd föll som käglor, hustak slets loss och vatten svämmade över. Minst sju personer har dött och många är skadade. Ännu är hundratusentals medborgare utan el och på måndag morgonen saknade omkring 230 000 personer ett fungerande telefonnät. Det kan ta veckor innan all el- och teleinfrastruktur fungerar igen.

Undantagen blir regel

Än en gång får vi uppleva hur sårbart vårt moderna, högteknologiska samhälle är. Visserligen var vindarna exceptionellt starka. Orkaner hör inte till vanligheterna. Problemet är att det är just det som sägs varje gång: antingen har det regnat exceptionellt mycket eller snöat eller blåst. Undantagen börjar bli regel.

Klimatforskare har länge varnat för att vädret kommer att höra till det moderna samhällets hotbild. Det går förstås inte att hävda att just den här orkanen har med klimatförändringarna att göra. Men det alltmer extrema vädret hör trots allt till de förändringar som vi måste räkna med framöver. För detta behövs en samhällelig beredskap.

Nästan varje år vid den här tiden drabbas delar av Sverige av strömavbrott. Det brukar vara det myckna snöandet som tynger ner elledningarna och skapar elavbrott. I år var det en orkan. Elbolagen fick en värre utmaning än någonsin. Ännu pågår röjningsarbete. Bolagen räknar med långvariga strömavbrott.

Dålig beredskap

Det är trots allt märkligt att kraftbolagen fortfarande har så dålig beredskap för väderleksproblem. Energiminister Mona Sahlin gör rätt när hon sätter ökat tryck på elbranschens aktörer. Sedan förra året pågår arbete med att gräva ner ledningar i marken för att göra dem mindre sårbara för väderleksstörningar. Det beräknas vara klart först om tre, fyra år. Sydkraft uppger att man har en plan att man inom åtta år ska ha isolerat alla elledningar. Kraftbolagen borde skynda på detta arbete snarast.

Ogenomtänkt beslut

Återigen visar det sig också att förre it-ministern Björn Rosengrens idé att hänga upp bredbandskablarna i elstolparna inte var så genomtänkt. Ett fiberoptiskt marknät är betydligt säkrare och självklart något som bör täcka större delen av Sverige. Samhället är oerhört beroende av att datakommunikation fungerar dygnet runt.

Om risksamhället har politiska filosofer tänkt många kloka tankar. Det är hög tid att även politiken börjar formulera ett svar på den moderna människans behov av trygghet och säkerhet. Än en gång visar det sig att det knappast är det militära hotet som är överhängande att skydda sig mot. Både den förfärande tsunamikatastrofen och helgens orkan i södra Sverige bör få beslutsfattarna att inse att fokus för svensk försvars- och säkerhetspolitik bör vara den civila krisberedskapen.

HK