Mejla

Anders Lindberg

Sverigedemokraterna vill att vi ska passa oss

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det började på sätt och vis i Lund. Där startade de nära vännerna Jimmie Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson Nationaldemokratiska studentföreningen 1999.

Men det högerextrema Lund har betydligt äldre anor. På 1930-talet var protyska Nationella Studentföreningen Lunds största studentorganisation. ­Efter kriget försökte Lunda­nazisterna glömma.

Men strömningarna har hela ­tiden funnits där. Den 30 november 1968 marscherade 250 ­personer i fackeltåg från Akademiska Föreningen till Katedralskolan för att hylla Karl XII. ­Traditionen spreds över landet. På 1980-talet kom skinnskallarna och Bevara Sverige Svenskt, 1988 bildades Sverigedemokraterna.

Jag minns dem väl från 1990-talets Göteborg, innan kostymerna. En gång blev jag och en kompis attackerade vid en valstuga. Mig hotade de att hänga i en lyktstolpe och avslutade med att sparka in fönsterrutan på valstugan. Vi polisanmälde, men inget hände.

På 1990-talet hölls stora årliga Karl XII-marscher. Kravaller och upplopp kom på köpet i Stockholm, Göteborg och Lund.

Det var ett eko av dessa gatuslagsmål vi såg på Expressens film när Sverige­demokraternas ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist, rättspolitiske ­talesperson Kent Ekeroth och Stockholmspolitikern Christian Westling beväpnade sig med järnrör för att jaga en berusad och försvarslös man i Stockholmsnatten.

I september blev 22-årige ­Joakim Karlsson misshandlad till döds i Vallentuna. Gärningsmännen högg honom med kniv och stampade på hans huvud. Två män sitter häktade, en ­ytterligare efterlyst, alla med högerextrema kopplingar.

Vad hade hänt om Almqvist, Ekeroth och Westling hunnit upp mannen före polisen? Vad tänkte de göra med järnrören?

När Jimmie Åkesson, och hans vänner, bestämde sig för att ta över Sverigedemokraterna är inte känt. Men 2005 valdes Åkesson, då ordförande i ungdomsförbundet, till partiledare.

Det högerextrema Sverige är ett parallellt universum. När Almqvist på Expressens film använder ordet ”babbe” om ­komikern Soran Ismail vet de flesta journalister inte vad det ­betyder. Söker man på Google får man svaren ”blatte” ­eller ”kebab”. Men ”babbe” brukar ­vara kort för babian, en apa, någon som inte är människa.

När Almqvist säger att vi ska ”passa oss” och att det är ”mitt land – inte ditt” är det inte för att han är full utan för att han tycker så. Även Erik Almqvist flyttade till Lund för att plugga. Han blev tidigt en del av Åkessons projekt.

Både Almqvist och Ekeroth tillhör den inre krets som ­tillsammans med Åkesson formar politiken. Nyligen kom de över tio procent i opinionsmätningarna. Men den demokratiska fernissan är tunn, järn­rören nära till hands.

Detta är Jimmie Åkessons verkliga skapelse. Att Erik Almqvist kallar någon ”babbe” är det minsta av våra ­problem.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg