Mejla

Anders Lindberg

Egyptens islamister förstör demokratin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Drömmarna från den arabiska våren håller på att gå om intet

Protesterna mot Muhammed Mursi har ökat i Egypten. Folket är tillbaka på gatorna.
Protesterna mot Muhammed Mursi har ökat i Egypten. Folket är tillbaka på gatorna.

I fredags hade demokratirörelsen i Egypten utlyst "Värdighetens fredag". Tusentals gick ut på gatorna och från flera städer rapporterades konfrontationer med polisen med flera skadade som följd.

Den 25 januari firades tvåårsdagen av den arabiska våren i Egypten. Bilderna från Tahrirtorget i Kairo är nutidshistoria. Diktatorn sedan 30 år, Hosni Mubarak, avsattes av jublande folkmassor. Den mäktiga militären ställde sig på folkets sida. Egypten skulle bli en demokrati där rättsstatens principer och mänskliga rättigheter respekterades.

Men det var då det. I valen, som drog ut på tiden, segrade moderat islamistiska Muslimska brödraskapet. De har sedan dess varken respekterat oppositionen eller de mänskliga rättigheterna. Presidenten Muhammed Mursi har styrt via dekret på ett sätt som direkt leder tankarna till Mubarak.

Den nya konstitution som antogs i en folkomröstning i december saknar ett tillräckligt skydd för kvinnors och minoriteters rättigheter. Genom otydlighet öppnar den dessutom för ytterligare maktmissbruk från regeringen.

Den 26 januari dömdes 21 fotbollsfans från Port Said till döden som ansvariga för 72 människors död vid en fotbollsmatch i Kairo i fjol. Domen uppfattades som orättvis, ett sätt att skylla polisens misslyckande nedåt, vilket gav ytterligare bränsle åt protesterna.

Folket är nu tillbaka på Tahrirtorget och att Muhammed Mursi håller på att förlora sin legitimitet som president.

Det hade inte behövt bli så här. Möjligheterna fanns för att Egypten skulle ha utvecklats i rätt riktning. Men Muslimska brödraskapet var inte mogna uppgiften. De demokratiska reflexerna var för svaga.

För EU är relationen till Egyptens nya ledning viktig. Det har lett till att man varit försiktig i sina reaktioner på utvecklingen i landet. Men nu börjar det bli dags att höja tonläget mot Muhammed Mursi och hans regering.

Den arabiska våren behöver återupptas.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN