Mejla

Eva Franchell

De anklagas för att hjälpa fienden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Han vill söka asyl på Island.

Men sanningen är att Edward Snowden riskerar att möta samma öde om Bradley Manning.

Fallen är plågsamt parallella.

Edward Snowden sitter just nu och trycker någonstans i Hongkong. Han säger att han inte stod ut längre och att det var därför han läckte information om den amerikanska massövervakningen.

Tyckte han gjorde rätt

Hans avslöjande visar att National Security Agency, NSA, spanar på milj­ontals människor i och utanför USA. Att stora bolag som Apple, Google, ­Facebook och Skype lämnar ut information till NSA.

I en tv-intervju i The Guardian säger Edward Snowden att han inte vill leva i en värld där det inte finns någon integritet. Han tycker att han gjorde det ­rätta.

Det tyckte säkert även Bradley Manning när han läckte helikopterfilmen till Wikileaks. Filmen visar hur en amerikansk besättning skjuter och dödar ­civila i Irak.

Bradley Manning greps och spärrades in. FN:s rapportör om tortyr har slagit fast att Manning utsattes för grym, omänsklig och kränkande behandling under den första isoleringen. Det har nu gått tre år sedan han greps och i förra veckan inleddes krigsrätten på Fort Meade i Maryland.

Avslöjade sina landsmän

Manning läckte 700 000 dokument, men det var helikopterfilmen som ­retade upp åklagarna. Den framställde amerikanska soldater som grymma och bestialiska. Bradley Manning står nu åtalad för att ha hjälpt fienden och för det riskerar han livet eller i varje fall livstidsstraff.

Två unga män spred uppgifter om mord och massövervakning till miljontals människor över hela världen. Nu står den ena inför krigsrätt medan den andra gömmer sig i Hongkong. Kriget mot terrorismen skördar sina offer ­inför öppen ridå.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell