Mejla

Daniel Swedin

Stoppa Billströms avvisningspolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vad är det som ska bli effektivare? Att polisen ska kunna plocka upp fler pappor i deras hem, fler barn i deras skolor, fler mammor på deras jobb och skicka dem ur landet.

Nu blir det tuffare tag, lovar migrationsministern.
Nu blir det tuffare tag, lovar migrationsministern.

Det homosexuella paret Jimmy Sserwadda och Lawrence Kaala flydde från Uganda. De torterades, misshandlades, förföljdes och åtalades för att ”främja homosexualitet”. De lämnade de sitt hemland och återförenades i Sverige.

Nu har paret gift sig, i en kyrka i Järfälla nordväst om Stockholm. Denna kärlekshistoria berättade Svenska Dagbladet i dag.

Bland gästerna på Jimmy och Lawrences bröllop i helgen fanns Birgitta Ohlsson, landets EU-minister och god kollega till Tobias Billström. Ohlsson har lärt känna paret genom sitt arbete för HBT-frågor.

Kommer gripas direkt

Om en vecka blir Lawrenceutvisad. Migrationsdomstolen anser att det är ofarligt för honom att återvända till Uganda.

– Han kommer att bli gripen direkt på flygplatsen. Det här giftermålet betyder döden för honom om han återvänder till Uganda, säger hans äkta make Jimmy Sserwadda till SvD.

Men han lägger till, på frågan om varför de bjudit in medier till sitt bröllop: "Det ökar chansen för min partner att få stanna i Sverige. Blir man outad i svensk media innebär det en hotbild".

Så är det nog. Deras historia är ju inte unik. Förra året avvisades drygt 3 500 asylsökande med tvång. I år tros de bli ännu fler. I de här anonyma siffrorna ryms många människoöden som Jimmies och Lawrences. Människor som lämnat ett helvete och nu skickas tillbaka. Inte alla kommer ha Birgitta Ohlsson som gäst på sitt bröllop.

Asylpolitiken tuffas till

Nu ska svensk asylpolitik bli tuffare. Det har regeringen - där ju Birgitta Ohlsson ingår - bestämt. De kräver att polisen ska utvisa fler av dem som fått nej till asyl. Sedan tidigare är det klart att Rikspolisstyrelsen kommer uppmana samtliga polismyndigheter att prioritera avvisningar.

Det berättade migrationsminister Tobias Billström (M) stolt i en intervju med Sydsvenska Dagbladet i dag.

– Vi har förtydligat instruktionerna för att det arbetet ska bli effektivare, säger Billström

Vad är det som ska bli effektivare? Att polisen ska kunna plocka upp fler pappor i deras hem, fler barn i deras skolor, fler mammor på deras jobb och skicka dem ur landet. Det ska också bli effektivare att chartra flygplan för att skicka människor tillbaka till platser de lämnat. Tillbaka till platser där de kan förföljas, hotas eller mördas.

Billströms effektivitet är redan sjösatt i Skåne under projektnamnet Reva - Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete – och är ett samarbetsprojekt mellan gränspolisen, Migrationsverket och kriminalvården. Syftet är att polisen ska söka reda på människor som fått utvisningsbeslut och se till att de lämnar landet.

Polisen stormar vigslar

Malmö har fungerat som pilotkommun för Reva-projektet.

Skånska dagstidningar har rapporterat om hur polisen satt i system att storma vigslar i jakt efter personer som försvunnit efter ett utvisningsbeslut. Polisen letar efter folk att utvisa hos Bup, barn- och ungdomspsykiatrin, och spanar utanför förskolor. De genomför id-kontroller på stan - baserat på hur folk ser ut och är klädda.

Och nu ska projektet rullas ut i hela landet, samtidigt som regeringen har bestämt att barn till papperslösa ska ha rätt att gå i skolan och ha rätt till vård. Men vilken utvisningshotad mamma kommer att våga lämna sina barn till förskolan om polisen sitter och häckar utanför?

Tobias Billströms effektivisering innebär att nya och åter nya tidningsartiklar som den om Jimmy och Lawrence kommer skrivas. Nya nyhetstexter om omänsklig behandling, felaktiga beslut och konstiga omständigheter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin