ÅSIKT

Varför vill Eskil förgifta barnen?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nog måste ministern kunna rädda surströmmingen utan att barn måste äta giftig fisk?

Foto: AP
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tycker det är festligare med surströmmingsskiva än giftfria barn.

Fisk som är så giftig att den inte ens får säljas som katt- eller hundmat. Det tycker regeringen att våra barn ska äta.

EU har valt att förbjuda försäljningen av fisk som innehåller höga halter av miljögiftet dioxin. Människor som utsätts för giftet kan få beteendestörningar, försämrad inlärningsförmåga och minskad förmåga att få barn. Risken att få cancer, diabetes och benskörhet ökar också.

Men Sverige har ordnat ett undantag från regeln och här hemma får de giftiga fiskarna - vild lax, strömming, öring, röding och sik - säljas.  Livsmedelsverkets egna beräkningar visar att ett barn som äter vildfångad lax en gång per månad överskrider det rekommenderade intaget. Svenska barn äter i dag fisk med så höga gifthalter att både barnen och deras framtida barn kan bli sjuka.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, C, menar att surströmmingskivan får ställas in och att fiskare blir av med jobbet om Sverige följer de hälsogränsvärden som övriga EU ställer upp på.

Dessutom påstår regeringen att kostrådgivningen är så bra att ett förbud mot försäljning inte behövs. Folk vet om att de sätter i sig giftig fisk, påstår man.

Men Livsmedelsverkets undersökningar visar att kostråden inte fungerar över huvud taget. Bara 17 procent av barnfamiljerna vet att råden gäller östersjöfisk.

Nog måste Eskil Erlandsson kunna rädda surströmmingen utan att barn måste äta giftig fisk? Det finns gott om både lax och strömming som klarar gränsen. Enligt Livsmedelsverket är det den lokala försäljningen av fisk runt våra kuster och storsjöar som är det stora hälsoproblemet. Det handlar alltså om att regeringen tycker att ett fåtal lokala fiskare är viktigare än att barnen ska garanteras giftfri fisk.

"Att på likande sätt sälja leksaker med för höga blyvärden till barn därför att de är lokalt producerade och upprätthåller sysselsättningen i bygden skulle aldrig accepteras", skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Och de har de ju rätt i.

Frågan är varför Eskil Erlandsson - som säger sig brinna så för bra och nyttig mat - tycker att svensk fisk ska vara giftig.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM