Mejla

Anders Lindberg

Ansvarslöst att inte vaccinera sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Modetrenden med "vaccinationskritik" kan rentav vara livsfarlig

Mässlingen är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Myndigheterna borde göra mer för att övertyga alla att vaccinera sig.
Mässlingen är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Myndigheterna borde göra mer för att övertyga alla att vaccinera sig.

I går gick Smittskyddsinstitutet ut och varnade för mässlingen i Stockholms län och Uppsala. Ett tiotal fall har upptäckts och det är tillräckligt för att sätta igång alarmklockorna.

Mässlingen är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Den är också allvarlig och kan i värsta fall ge hjärnhinneinflamation. I utvecklingsländer är mässlingen en av de vanligaste dödsorsakerna för små barn.

I Sverige har vi ett mycket gott skydd tack vare det vaccinationsprogram som pågått sedan tidigt 80-tal. Personer födda innan dess har ofta haft mässlingen som barn och kan därför inte få sjukdomen.

I går uppmanade Inger Andersson von Rosen, smittskyddsläkare i Uppsala, ändå alla att se över sitt vaccinationsskydd. Särskilt de födda på 60- och 70-talen.

Det är inte helt ovanligt med fall av mässlingen i Sverige. Oftast då någon smittats utomlands. Men det hör till ovanligheterna att sjukdomen sprids till större grupper.

Förutsättningen för att hindra spridning är att så många som möjligt vaccinerar sig. Därför är den modetrend med "vaccinationskritik" som då och då uppstår rentav livsfarlig, inte bara för de som inte vaccinerar sig, utan även för andra i deras omgivning.

Ett exempel som ligger nära i tiden är utbrottet av röda hund i Järna förra året. Bakgrunden är att antroposoferna, som bor där, inte vaccinerar sina barn utan ser barnsjukdomar som något naturligt. Resultatet blev att över 50 personer insjuknade.

Orsakerna till att människor vägrar vaccinera sig och sina barn kan variera. Det kan handla om livsåskådning, vetenskapskritik eller rädsla.

Att tvinga människor att delta i vaccinationsprogrammet är ingen framkomlig väg. Men myndigheterna borde kunna göra mer än i dag för att upplysa om riskerna med att avstå.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN