Mejla

Ingvar Persson

Shekarabi rensar upp i Borgs träsk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Civilminister Ardalan Shekarabi vill fördela kommunernas pengar mer rättvist
Civilminister Ardalan Shekarabi vill fördela kommunernas pengar mer rättvist

LEDARE

Under 2012 plågades Moderaterna på finansdepartementet framför allt av en fråga, den kommunala skatteutjämningen. Några år tidigare hade regeringen tillsatt en kommitté för att modernisera systemet och 2011 var utredarna klara.

Kommunalpolitiker runt om i landet blev kanske inte överlyckliga, men de flesta accepterade ändå förslaget. Det gällde dock inte i några av de kommuner som har landets rikaste invånare. Från Stockholm och några av huvudstadens kranskommuner kom våldsamma protester, liksom från Lomma och Vellinge i Skåne.

Inflytelserika Moderater

Händelsevis kommuner med stabila borgerliga styren och inflytelserika moderata lokalpolitiker. Det är klart att Anders Borgs kompis Peter Norman blev orolig. Han hade inte mandat att reta upp den sortens krafter i det moderata partiet. Hela frågan höll på att gå i stå.

Anders Borg löste hela problemet genom att hosta upp en alldeles fräsch och nylånad miljard att delas ut till kommunalråden i Danderyd, Täby, Stockholm, Vellinge och åtta andra moderatkommuner. Lugnet återvände i de moderata leden och förändringen kunde genomföras.

Det är svårt att inte tänka på Sepp Blatter och den pågående FIFA-skandalen.

Tuffa månader

Nu planerar civilminister Ardalan Shekarabi att dra in kommunernas rikemansrabatt. Pengarna ska användas för att stötta fattiga kommuner. Det skulle drabba 13 kommuner, främst kring Stockholm men också i Skåne och - faktiskt - Kiruna och Gällivare.

Förhoppningsvis är Shekarabi inställd på några tuffa månader. Det blir nämligen alltid bråk när någon rör utjämningssystemet för kommunerna. Och till skillnad från Anders Borg kommer han inte att kunna lösa problemet genom att betala kritikerna inom det egna partiet för deras lojalitet.

Det blåser nya vindar, inte bara i fotbollens värld.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Norman

Ardalan Shekarabi

Moderaterna

Anders Borg

Ingvar Persson