Mejla

Somar Al Naher

Hemlösa studenter skadar ekonomin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det saknas 20 000 studentbostäder inför terminstarten i höst.
Det saknas 20 000 studentbostäder inför terminstarten i höst.

Det är inte lätt att bli vuxen i det här landet. I dag kommer 385 000 personer i Sverige att få sina antagningsbesked från universiteten och högskolorna. Många unga människor kommer för första gången att flytta hemifrån för att börja studera. Men det finns ett allvarligt hinder i vägen: bostäder.

20 000 bostäder saknas

Trots många löften saknas det fortfarande studentbostäder. I dagsläget är siffran närmare 20 000. Mer än hälften av landets studieorter är drabbade. Ungdomar som inte har föräldrar med kontakter eller starkt kapital att investera i bostadsrätter hänvisas till en osäker andrahandsmarknad. Skrupelfria uthyrare ser sin chans att utnyttja desperata människor. Blocket har blivit en allt vanligare bostadsförmedlare. 

Beroende av studenterna

Men bostadsbristen berör inte bara studenterna utan också samhället.

En ny rapport, som Stockholms studentbostäder, SSSB, har tagit fram tillsammans med Studentbostadsföretagen, visar att avsaknaden av studentbostäder är en ekonomisk förlust för kommunerna.

Det är sedan tidigare känt att bostadsbrist utgör ett problem för tillväxten när företag inte kan rekrytera ny personal. Var ska arbetarna bo när det inte finns bostäder? Men den nya rapporten visar att även studenter bidrar till den kommunala ekonomin.

Både städer och mindre orter har glädje av att det flyttar dit studenter som konsumerar och bidrar där de lever och verkar. Dessutom är högskolorna beroende av att studenterna kommer till lärosätena eftersom de utgör grunden för statliga anslagen. Sådant bidrar också i förlängningen till den kommunala kassan.

Miljardförlust

I Stockholm saknas det 10 000 studentbostäder. Enligt rapporten innebär det en potentiell miljardförlust varje år i de fall där studenter ratar staden på grund av boendesituationen.

Det här borde få politiker att tänka om och snabba på bostadsbyggandet.

I ett modernt land som värdesätter utbildning borde ingen behöva välja mellan hutlösa hyror eller att tacka nej till sin utbildningsplats. 

Av: Somar Al Naher

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.