Lena Askling

Sahlin – plocka fram dina hästkrafter nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag rider en megastjärna, entreprenör och ledare i världscupen i Kür (dressyr till musik) i Stockholm International Horse Show i Globen. Hon har något att lära många även utanför ridsporten: det framgångsrika ledarskapet.

Anky van Grunsven är dressyrens drottning, flerfaldig världsmästare och historisk olympier med tre raka, individuella guldmedaljer i OS. Men Anky är inte bara dressyrryttare, hon leder ett omfattande företag med egen tv-show och ett eget, internationellt klädmärke.

Hon har lyckats med det som ingen annan, kvinna eller man, lyckats med: att popularisera ridsporten och dressyren i sitt hemland Holland så att den bland skolungdomar är på väg att slå fotbollen.

Anky är populärare än till och med fotbollsstjärnan Ronaldo, enligt nyhetsbyrån ANP:s opinionsundersökning.

Anky van Grunsven utövar ett framgångsrikt ledarskap som företagare och ryttare. Det handlar om hårt jobb, disciplin, fokus och träning, träning, träning.

Som ryttare och ledare för hästar har hon utvecklat den totala kommunikationen och samspelet med hästarna. Det lyckade, lyckliga, ledarskapet.

Malin i Sverige

I Sverige har hon sin motsvarighet i hoppstjärnan Malin Baryard. Ridskoletjejen som är historisk med hästen Butterfly Flip med medaljer av olika valörer, tv-jobb och eget klädmärke i bagaget. Kort sagt, Malin Baryard leder för ett framgångsrikt företag.

Ridsporten producerar bra ledare. I stallet och med hästarna fostras och formas framtida chefsämnen.

Där odlas och stimuleras egenskaper som handlingskraft, arbetsdisciplin, empati och ansvarstagande, kvaliteter som flickor annars sällan tränas i och som goda chefer måste besitta.

Att stallet och hästarna utgör en bra plantskola för ledarskap har beteendevetaren Lena Forsberg vid Luleå Tekniska högskola visat i sin forskningsrapport ”Att utveckla handlingskraft – om flickors identitetsskapande processer i stallet”. Handlingskraften står i centrum i Forsbergs forskning. Att hantera ett stort, starkt djur med egen vilja kräver ledarskap, handlingskraft – och mod.

Egenskaper som tränas i stallmiljön. Där måste tjejerna ta eget ansvar, arbeta hårt och respektera regelverket.

Samtidigt måste de ta hänsyn till hästarnas behov och våga fatta snabba beslut och ingripa om det uppstår problem eller incidenter med hästarna.

I världens största inomhustävling i Globen i Stockholm där runt 70 000 besökare varje år brukar njuta av hästkrafter, har massor av framgångsrika tjejer i alla åldrar showat och tävlat med sina hästar på samma villkor som killarna.

Framgångsrika kvinnor

Det är inte svårt att hitta framgångsrika kvinnor, chefer och ledare på läktarna i Globen. Där finns till exempel Antonia Axelsson Johnson, en av tungviktarna i svenskt näringsliv och uppvuxen i stallmiljö sedan barnsben. I år spelar en av våra mest uppburna skådespelare, Helena Bergström, hoppryttare med egen häst, rollen som domare i ryttarstjärnornas populära maskeradtävling Fancy Dress(age).

I manegen i Stjärnornas hoppning deltar bland andra Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson, musikalartisten Petra Nielsen, tv-kändisarna Gry Forsell och Linda Bengtzing, hästtjejer som kommit långt i sina civila karriärer. När Mona Sahlin var idrotts- och jämställdhetsminister invigde hon hästfesten i Globen och berättade att också hon har ett förflutet som stalltjej. Hennes karriär i ridsporten gick från tredjeskötare på hästen Bullen till förstaskötare. Inte så glamouröst men en hård skola. 

Ledarskap viktigare

I manegen som i politiken blir ledarskapet allt viktigare. Personen, ledarens roll, kan bli det som avgör på marginalen. I presidentvalet i USA avgjorde personen Barack Obama segern, inte hans politik. Hans engagemang, energi och förmåga att entusiasmera stod i en klass för sig. I Sverige har vi bara haft en politisk ledare i den klassen, Olof Palme. Centerledaren Thorbjörn Fälldin, den första borgerliga statsministern i modern tid som vann valet 1976, hade inte samma karisma men spelade personligen en avgörande roll med sitt starka engagemang mot kärnkraft. Utan Fredrik Reinfeldt hade De nya moderaterna förblivit vid de gamla.

Det är dags för Mona Sahlin att ta fram ledarskapet hon lärde hos Bullen i stallet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN