Så bluffade SD sina egna väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och den verklige partiledaren Jimmie Åkesson.
Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och den verklige partiledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna lurade de äldre väljarna. De bluffade arbetslösa och sjuka.

I valrörelsen lovade de att sänka pensionärsskatten. De skulle satsa på äldrevården, gamla skulle inte behöva svälta på äldreboendena, lovade Jimmie Åkesson.

I budgetomröstningen i går gjorde partiet precis tvärtom. Sverigedemokraterna röstade för fortsatt hög pensionärsskatt och någon satsning på de gamlas mat lär det inte bli frågan om. Partiets riksdagsledamöter röstade nej till två miljarder per år för att öka bemanningen i äldreomsorgen.

A-kassan

Sverigedemokraterna lovade att höja a-kassan. Löftet ligger fortfarande kvar på partiets hemsida, men i går eftermiddag röstade riksdagsledamöterna alltså mot en höjning för de arbetslösa.

Under valrörelsen åkte Jimmie Åkesson från sjukhus till sjukhus och pratade om vikten av god vård. I går sa hans parti nej till en satsning på förbättrad förlossningsvård. Det blir färre nya sjuksköterskor, inga traineejobb i vården, inga extrapengar till lärarna, inte fler högskoleplatser.

Sverigedemokraterna har bara utnyttjat svaga och behövande för sina egna syften. Partiet bryr sig egentligen bara om invandringen. Det är och förblir ett enfrågeparti och det avslöjade man i budgetomröstningen. I ett knapptyck svek Sverigedemokraterna stora väljargrupper utan att blinka.

Varje regering

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson konstaterar att partiet kommer att fortsätta att fälla varje regering som väljer att föra en politik för ökad invandring och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik.

I valrörelsen gick Jimmie Åkesson faktiskt ännu längre: "Jag kan inte se en äldre människa i ögonen och säga, ledsen att du svälter ihjäl men vi måste ha asylinvandring."

Det var givetvis bara trams. Nog för att vi har undernärda gamla i Sverige, men det beror snarare på övermedicinering än på svält. Men Jimmie Åkessons lögnaktiga uttalande visar att i hans parti drar man sig inte för att utnyttja de allra svagaste.

Fällde vården

En stor grupp äldre valde att rösta på Sverigedemokraterna i det senaste valet. Inför budgetomröstningen vädjade fyra av landets största äldreorganisationer om att partiet inte skulle fälla regeringens förslag.

Ändå tryckte man på nej-knapparna och fällde en förbättrad äldrevård. Sverigedemokraterna vill inte hjälpa människor. 

De vill bara stoppa människor som flyr för sina liv.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.