ÅSIKT

Skånepolisen får faktiskt inte ljuga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Snart kommer vanliga människor inte våga gå på manifestationer mot rasism och nazism.

1 av 2 | Foto: Skadad Polisen körde över en aktivist med ett av sina fordon. Händelsen fångades av en fotograf på plats.

Redan i lördags fanns misstankar om att polisen inte talade sanning om det som hände vid demonstrationerna mot nazisternas demonstration i Malmö.

Polisen talade om stenkastning och ammoniak och om ambulanser som skulle hindrats från att nå skadade.

Bland annat spred polisen uppgifterna via den SD-anstrukna sajten "Nyheter Idag":

-Vi var tvungna att sätta in ryttare för att försöka skingra folkmassan. Då gick motdemonstranterna till attack mot ryttarna och mot polishästarna. De riktade sparkar mot polishästarna och använde gatstenar och annan bråte och vattenballonger som de hade fyllt med ammoniak, sa Patric Fors på Malmöpolisen.

Kling och Klang

Idag har Skånepolisen försökt modifiera sig i ett pressmeddelande. Det var inga gatstenar, ingen ammoniak och tydligen inget angrepp på ambulanser och personal heller.

Det är förståeligt att polisen vill nyansera bilden. I morse publicerade Skånska Dagbladet en artikel med rubriken "Polisens lögner om demonstranternas våld" där de granskat vad polisen sagt och jämfört det med ögonvittnen och fakta som går att kontrollera. Det är bland det mest förödande som skrivits om en polisinsats. Slutsatsen är entydig: polisen ljuger.

Man häpnar. Detta kan inte vara svensk polis 2014, detta är Kling och Klang.

Stoppa våldsspiralen

Att polisen ljuger är allvarligt och undergräver tilliten i samhället vid en kritisk tidpunkt. Polisen har inte råd med detta i ett läge då spänningarna stiger närmare valet.

Nazistiska Svenskarnas parti kommer att genomföra fler manifestationer, på lördag är det dags i Stockholm. Det är viktigt att människor protester mot detta. Det är våra gator, våra torg - inte nazisternas.

Men, och detta är centralt, protesterna får inte sluta i våld. Man värnar inte demokratin och det öppna samhället genom att slå folk på käften.

Om det fortsätter så här kommer vanliga människor inte våga gå på manifestationer mot rasism och nazism. Våldsspiralen måste stoppas innan någon skadas allvarligt eller dödas.

Skånepolisen särfall

I Malmö verkar polisen ha misslyckats fullständigt, både med sin insats, informationen utåt och med att skapa förtroende bland allmänheten. Det är inte första gången just Skånepolisen sjabblar.

För några år sedan fångades poliser på band när de sa saker som: ”Ni är komna till fel kommun blattajävlar.” och ”Den lille jävla apejäveln. Jag ska göra honom steril om jag får tag i honom.”

Efter apejävel-incidenten fick Skånepolisen arbeta en del med sin värdegrund och med att bygga upp förtroendet igen. Tills allt raserades då DN förra året avslöjade att de olagligt registrerade romer. Även då talade Skånepolisens presstalesman osanning i medierna.

Tillbaka till Kärrtorp

Alla har ett ansvar för att situationen inte spårar ur nu, med tre veckor till valet. Vad som hände i lördags måste utredas noga. Varför använde polisen så enormt mycket våld, och varför ljög de?

Men även motdemonstranterna har ett ansvar för att bygga förtroende. I en demokrati är inte politiskt motiverat våld acceptabelt från någon. Tyvärr har vi under senare år vid ett flertal tillfällen sett hur vänsterextremister använder våld och hot mot meningsmotståndare.

Vi behöver återvända till andan efter Kärrtorp. Då samlades hela samhället i avsky mot nazismen, mellan 15 000 och 20 000 deltog i protestmötet på Kärrtorps IP.

Det är bara genom att bygga en bred antirasistisk rörelse som vi kan besegra nazister och rasister.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM