Ryska nättroll är del av Putins krig

Publicerad 2015-02-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– Jag var tre olika bloggare, två av dem var män och en var en hemmafru, säger ”Darja”.

De ”små gröna männen” på Krim var en central del av Rysslands propagandakrig mot väst.

6 FEBRUARI 2015. Rysk propaganda

På Aftonbladets ledarsida är vi nästan alltid utsatta för nätkampanjer, ofta från sverigedemokrater, nazister och andra högerextremister.

Det handlar om så kallade ”troll” på nätet – personer som deltar i diskussioner bara för att förstöra samt sprida hat och lögner.

Men den 21 augusti 2013 fick de vanliga trollen konkurrens. Syriens president Bashar al-Assad hade bombat en förort till Damaskus med dödlig giftgas och plötsligt sköljde en våg av desinformation genom internet.

Vi fick mängder av e-post om att rebellerna låg bakom attacken. Nästan alla citerade tidigare chefsåklagaren Carla del Ponte från FN:s krigsförbrytar­tribunaler.

Hon är en extremt trovärdig källa.

Problemet var bara att hon visserligen hade anklagat rebellerna, men för en annan attack tidigare. Informationen, som på kort tid kom från hundratals olika personer samtidigt, var alltså falsk.

På nätet upptäckte vi att Vremja, ryska Aktuellt, någon dag tidigare haft ett inslag med denna fabricerade nyhet.

Sedan dess har det bara blivit värre. Och propagandan fungerar.

Förnekade först – hyllade sen

Vid Rysslands invasion av Ukraina­ diskuterade vi i Sverige om de ”små gröna männen” som dök upp på Krim verkligen var ryska. Vladimir Putin förnekade det tills de ockuperat halvön – sen hyllade­ han dem.

Nu för­nekar Putin i stället att de ryska soldaterna i östra Ukraina är ryska och på nätet sprids hans budskap vidare. I går hade Dagens Nyheter en artikel där de intervjuat två av nätkrigarna i S:t Petersburg. Tillsammans med 250 andra var de en central del av Rysslands propagandakrig mot väst.

Ett militärt instrument

– Jag var tre olika bloggare, två av dem var män och en var en hemmafru, säger ”Darja”.

– Jag var anställd bara för att kommentera. Man skulle få till minst 126 kommentarer per pass, säger ”Michail”.

DN kallar verksamheten för ”trollfabrik”. Egentligen vore ”troll­armé” mer passande.

Informations­operationer är ett militärt instrument som syftar till att nå militära mål. Det kan handla om att hindra en amerikansk attack mot Syriens regering eller få EU handlingsförlamat när Ryssland ockuperar Krim.

Detta är viktigt att förstå, rysk stats-tv ger inte ”andra sidan” av en händelse.

Informationen syftar till att vinna ett krig. Hittills har de ryska informationskrigarna lyckats ganska bra.

Aftonbladets ledarsida har tidigare krävt att det psykologiska försvaret utreds och anpassas efter dagens hotbild. Senaste gången det skedde var under statsminister Tage Erlander.

Var upptagna med annat

När Ukraina invaderades visade sig Sveriges beredskap vara usel. Då­varande statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte sympati för den ryska positionen i Ukraina. Ockupationen av Krim genomfördes snabbt medan det offentliga Sverige var upptaget med att diskutera eventuella nazister i Kiev.

Sverige var oförberett – eftersom vi inte såg vad som egentligen hände.

Det behöver inte bli så nästa gång.

Anders Lindberg