ÅSIKT

Politikerna i Nacka vill bara smita undan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET
Miljonprogrammet Fisksätra i Nacka. Här sålde man ut allmännyttan 1996.
LEDARE

– I år har vi köpt 44 bostadsrätter för 145 miljoner kronor. Vi gör det för att vi ska ordna boende åt de som anvisas till oss av Migrationsverket.
Så säger Nacka-moderaten Mats Gerdau till Expressen efter att det uppmärksammats att kommunen köpt bostadsrätter för 305 miljoner kronor som nyanlända får bo i.

Sålde sina bostäder

Det är lagen som kräver att alla kommuner ska ta ansvar för nyanlända. Till slut accepterade Moderaterna i riksdagen att några av landets mest välmående kommuner inte längre ska kunna vägra göra sitt för att Sverige ska leva upp till sitt ansvar. Länge har det varit kommuner som Södertälje, Filipstad och Norberg som fått hugga i när Nacka, Vellinge och Danderyd smitit undan.

Nu går det inte längre och Nacka har löst har löst behoven genom hyra in de nyanlända hos privata värdar, bygga modulhus eller köpa bostadsrätter för att hyra ut under två år.

”Jag har stor respekt för den kommunala självstyrelsen. Men att i ett klubbslag och utan återvändo sälja ut allt det som byggts upp under generationers kommunalpolitiska strävanden är något helt annat.”

Så sa dåvarande bostadsminister Jörgen Andersson (S) när riksdagen för 21 år sedan debatterade att Nacka gjorde sig av med sitt kommunala bostadsbolag. 5 100 kommunala lägenheter såldes till fyra privata bolag, och snart kom rapporter om att hyrorna skenade.

Gav upp sitt ansvar

När Nacka sålde ut sin allmännytta lämnade man ifrån sig ett verktyg för att kunna planera för hur kommunen ska se ut. Det blev i det närmaste omöjligt för politikerna att ta ett bostadsförsörjningsansvar.

Och det var själva tanken. I Nacka ska det gemensamma inte ha några sådana strävanden eller möjligheter.

Så knackar omvärlden på.

Det blir förstås dyrt att köpa bostadsrätter men vad är alternativet? Att barnfamiljer ska bo på gatan? Att Norberg ska fortsätta täcka upp? Det är faktiskt orimligt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM