Karensdagen är ren klasspolitik

Mikael Damberg tappar bollen i S nya utspel

Mikael Damberg (S) ger luddiga besked om karensavdraget. Bilden är från Harpsund den 18 augusti.

– Om vi blir sjuka nu så ska vi stanna hemma. Det är stor risk att det är covid-19 då.

Det sa Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm, till Aftonbladet under söndagen. Bratt oroar sig över att människor inte är tillräckligt försiktiga och varnar för en ännu snabbare smittspridning.

För smittotalen ökar snabbare än tidigare somrar.

Karensen pausades när pandemin kom

Johan Bratt är inte ensam om att uppmana människor att stanna hemma om de är sjuka. Orden har upprepats som ett mantra från läkare och smittskyddsexperter de senaste åren.

När pandemin kom var en av regeringens första åtgärder att ersätta sjuka från dag ett. Så att det skulle vara praktiskt möjligt att stanna hemma när man är sjuk.

Den ersättningen slopades från första april i år. Och nu är vi tillbaka i de gamla reglerna med ett karensavdrag. Trots att pandemin fortfarande pågår.

För många löntagare innebär det en oförutsedd utebliven inkomst på en tusenlapp. Varje gång.

Klassfråga

Under gårdagen bjöd Socialdemokraterna, LO och fackförbundet Kommunal in till presskonferens om karensavdraget.

– 90 procent av LO-förbundens medlemmar kan inte utföra arbetet på hemmaplan. De måste ta sig till jobbet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO-ordföranden beskriver det som ”en ren klassfråga”. Den påverkar också lärare och sjuksköterskor, som inte heller kan jobba hemifrån.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger att pandemin blixtbelyste problemen, men att det inte började där.

– Barnskötaren kan inte undvika att ge en tröstande kram för att barnet är snorigt. Undersköterskan kan inte avstå från att hjälpa en äldre som är sjuk, menade hon.

Kommunal genomförde i våras en namninsamling för att slopa karensavdraget för gott, som fick 140 000 underskrifter. Resultatet blev att regeringen tillsatte en utredning som ska se över dagens regelverk.

Miljardreform

Mikael Damberg (S) säger att Socialdemokraterna vill genomföra ”en miljardreform för att förändra karensavdraget och öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån”.

Pengarna ska gå till att finansiera förslag som utredningen föreslår. Men samtidigt säger han att det är viktigt att reformen inte ska leda till ”fusk eller överutnyttjande” av sjukförsäkringen.

Malin Ragnegård är glad över detta steg i rätt riktning. Samtidigt säger hon att Kommunal fortsätter driva på för att slopa karensavdraget helt och hållet.

Dubbla självrisker

Under några år på 1980-talet var ersättningen i sjukförsäkringen hundraprocentig. Men annars har det alltid funnits självrisker i försäkringen.

Ersättningen är 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, upp till ett tak. Den som tjänar mer än 32 000 kronor i månaden får ut en lägre andel.

Karensdagen/-avdraget infördes 1992, som en del av ett krispaket. Sedan blev det kvar, och fyllde sitt syfte. Folk gick till jobbet, också när de var krassliga. Sjuknärvaro blev ett begrepp på svenska arbetsplatser.

Sjukförsäkringen blev också en kassako. Den bidrar varje år med ett stora överskott till statskassan, eftersom dess inkomster i form av arbetsgivaravgifter ökar snabbare än dess kostnader.

Tappar bollen mitt framför mål

I Ekots partiledarutfrågning i förra veckan sade Magdalena Andersson (S) att hon inte ville ställa ut för mycket löften, eftersom det kunde leda till låsningar i ett svårt parlamentariskt läge.

På gårdagens presskonferens blev det tydligt vad det innebär i praktiken.

Karensavdraget är en klasslag som leder till ökad smittspridning. Det finns redan en självrisk, och när denna pandemi är över kommer andra sjukdomar som säsongsinfluensa och vinterkräksjuka.

Att kampanja för att slopa karensen borde vara den enklaste saken i världen för en socialdemokrat. Och det skulle väcka stor entusiasm runt om på svenska arbetsplatser.

Socialdemokraterna har öppet mål. Men i stället backar S-ledningen tillbaka till en utredning och ger otydliga besked.

Det är faktiskt helt obegripligt.