Mejla

Anders Lindberg

SD grundades inte av några heilande barn

Gå inte på Åkessons ”men du då-retorik”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ida Karkiainen, ungefär 15 år gammal på en privat fest i Haparanda
Ida Karkiainen, ungefär 15 år gammal på en privat fest i Haparanda

På bilden har Ida Karkiainen randig tröja och håller höger arm snett uppåt med utsträckt handflata i vad som ser ut att vara en Hitler-hälsning. Bakom henne står en flaska YES diskmedel och lite ren disk.

Det är ett barn vi ser, fotografiet är närmare tjugo år gammalt.

Själv säger Ida Karkiainen, nu civilminister, att hon var 15-16 år när bilden togs i hennes och sambons lägenhet. Om gesten ska tolkas som en Hitlerhälsning vet hon inte riktigt men om så är fallet var den ironisk.

Att en 15-åring gör dumma saker kan nog de flesta förlåta.

Bilden publicerades dessutom först på SD-anstrukna Nyheter Idag så det politiska syftet var uppenbart från början. Där beskrevs Karkiainens och sambons lägenhet som något av ett tillhåll där vit makt-musik spelades och folk heilade från balkongen. Trovärdigheten i påståendena är låg. Dels var det länge sedan och dels redovisas inga källor.

Men själva bildens äkthet har ingen ifrågasatt.

Jag har under veckan brottats en hel del med hur allvarligt det inträffade är. Nazisthälsningar är inget att skoja bort, samtidigt blir det lite fånigt att låtsas som att barn är vuxna och fullt ut förstår innebörden.

Min personliga slutsats är att det senare måste väga tyngre.

Nyss-nazism och anti-nazism är helt enkelt olika saker.

Men historien slutar inte riktigt där. Ida Karkiainens sambo är nämligen trummis i industrimetalbandet Raubtier, tyska för "rovdjur", och hon har själv deltagit i turnéer med bandet.

Raubtier är ett av Norrbottens mer framgångsrika band. Det beskrivs inte som en del av vit maktmiljön även om vissa av bandets texter ligger i gränszonen.

Låten "Opus magni" hyllades exempelvis av nazistiska Nordfront, Nordiska motståndsrörelsens nättidning.

"Veckans låt ”Opus Magni” kan inte annat än tolkas som en uppmaning till de nordiska folken att slå tillbaka mot den nya världsordningen. Låten kritiserar starkt bankerna och att staten påtvingar norden ett global tyrrani.", skriver de.

Texten är full av blinkningar till extremhögerns världsbild.

"Är du beredd på att vakna upp ur dvalan. frihetens pris är offer, blod och död."

"Vår statschef böjer sig för dem han lyder. Närhelst de ämnar bjuda upp till dans."

"Bit hårt och klös mot världsordningens hundar. Ty dom skall aldrig, aldrig kuva oss."

Vilka "de" eller "världsordningens hundar" är framgår inte uttryckligen i texten.

Men Jonatan Leman på Expo har granskat aktiviteter från bandets sångare i sociala medier.

– Och då såg jag att man sitter och gör gillamarkeringar på material om att familjen Bonnier sprider "feminazism" för att splittra det svenska folket och skada relationen mellan män och kvinnor, sa han i P1:s Nordegren och Epstein.

– Det man ser på ett lite halvt förtäckt sätt i en del låtar från dem kan du också se i sångarens förehavanden i sociala medier att detta verkar vara något man har sympatier för.

När Expressen i veckan besökte bandets replokal hängde där följdriktigt en sydstatsflagga.

Har detta då någonting att göra med Ida Karkiainens lämplighet som statsråd?

Svaret är nej. Hon kan inte förväntas vara barnvakt åt sin pojkvän. De är två olika personer.

Ändå spelar det självklart roll vilken miljö hon lever i och framförallt – hur hon själv ser på detta.

I samma Nordegren och Epstein jämför musikjournalisten Jerry Prytz bandet Raubtier med gangsterrap. En annan musikgenre där man leker med symboler och hyllar våld.

Jämförelsen haltar men att ett statsråd skulle leva med en gangsterrappare kan vi nog glömma. Så någon gräns finns det trots allt.

När Aftonbladet frågade Ida Karkiainen om hennes eventuella skelett i garderoben svarade hon "snövit" så uppenbarligen är detta ingenting hon överhuvudtaget reflekterat över. Senare i Expressen försökte hon framställa alltihop som någon annans problem där hon inte behövde ta ställning.

– Jag gör ingen som helst värdering av deras texter, säger hon.

Den reaktionen duger inte.

Efter samtal med Magdalena Andersson har Karkiainen tagit avstånd från exempelvis sydstatsflaggan i replokalen men i framtiden krävs att hon är kristallklar – och konsekvent – i sitt avståndstagande.

Sverigedemokraterna och deras trollarméer har hur som helst dansat på bordet senaste veckan. De jämför gärna den eventuellt heilande 15-åriga Karkiainen med sin egen historia. Det ligger helt i linje med extremhögerns bärande retoriska strategi - whataboutismen.

Eller ”men du då-retorik”.

Om någon säger "SD har nazistiska rötter" svarar partiet "men du då?" och drar fram Bondeförbundets program från 1930-talet eller liknande. Och vips ligger sanningen mittemellan. Nu har SD fått ett ytterligare argument i ”men du då-arsenalen.

Men Ida Karkiainen då?

Det finns dock en fundamental skillnad.

Sverigedemokraterna är grundat av vuxna nazister i syfte att bli det stora nationalistiska partiet i Sverige. Man har varit och är en integrerad del av vit makt-kulturen och svängdörrarna mot diverse nazistgrupper har aldrig slutat snurra.

Ida Karkiainen står för något helt annat. Istället valde hon i 20-årsåldern att bli aktiv i Socialdemokraterna, som uttryckligen står för motsatsen till Sverigedemokraternas och övriga extremhögerns idéer. Hon är trygg i dessa värderingar, säger hon. Och jag tror henne.

Nyss-nazism och anti-nazism är helt enkelt olika saker.

Ändå är det som hänt självfallet ett problem för Socialdemokraterna, inte så mycket bilden i sig kanske som hanteringen av den.

Detta är en gräns som behöver hållas utan att man trasslar in sig i några långa förklaringar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.