Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Jihadistskolorna visar att friskolor är för fria

Skolmarknaden kan inte släppa fram IS-propaganda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringens utbildningsminister Anna Ekström tog i januari emot utredningen om att stoppa nyetablering av religiösa friskolor.
Regeringens utbildningsminister Anna Ekström tog i januari emot utredningen om att stoppa nyetablering av religiösa friskolor.

LEDARE

Säkerhetspolisen går nu ut med en varning om att ett tiotal skolor i Sverige drivs av personer som har kopplingar till våldsbejakande extremism. Skolorna riskerar att användas som en plattform för radikalisering och rekrytering.

Frågan i sig är inte ny. Senast i december stängde Skolinspektionen friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg på grund av skolans kopplingar till militant islamism. Det skedde efter att skolans tidigare VD blivit omhändertagen av SÄPO och styrelsemedlemmar avslöjats med att sprida IS-propaganda.

Svårt att stoppa skolorna

Debatten kring religiösa friskolor och extremism är också vad som lett fram till att regeringen genom januariavtalet har utrett ett stopp för nyetablering för religiösa friskolor.

Förslagen utredningen presenterade i januari skulle bara hindra nya skolor från att öppna, inte direkt stoppa verksamheterna på till exempel de tio skolor SÄPO varnar för. Utredaren menar dessutom att det kan bli svårt för regeringen att hitta ett juridiskt hållbart sätt för att stänga specifikt religiösa friskolor. Flera remissinstanser, utöver de rent religiösa, har också varit skeptiska.

Vem som helst kan starta

Att något måste göras åt svensk skolmarknad är uppenbart. Men även om inga nya religiösa friskolor skulle få rätt att öppna kan man inte vara naiv nog att tro att jihadister ansöker om skoltillstånd med att fylla i "extremism" i formulären ens så som det ser ut idag.

Den fria etableringsrätten ser till att nära nog vem som helst kan driva skolföretag. Detta samtidigt som insynen i de friskolorna är dålig – de har enligt lag rätt att bevara sina "affärshemligheter". Skolinspektionen har inte resurser för all tillsyn som krävs, vare sig det gäller skadligt innehåll i religiösa eller icke-religiösa friskolor.

Man måste också konstatera att vill Sverige ha ett skolsystem som håller ihop så går gränsen mil före IS-rekrytering.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nätjättarna gör att clownerna vinner

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Islamism

Skolinspektionen

Skola & utbildning

Lag & rätt

Välfärd