Anders Lindberg

Vad tror ni SD kan bidra med?

Genom sin retorik och politik försvårar de arbetet för brottsbekämpning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson (M)
Ulf Kristersson (M)

I går bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) in de demokratiska partierna till samtal om åtgärder mot gängbrottsligheten.

Både Moderaterna och Centerpartiet har tidigare efterlyst sådana blocköverskridande diskussioner. Brottsbekämpningen bör precis som försvarspolitiken inte urarta i politiskt spel. Särskilt inte efter de brutala skjutningarna av två kvinnor i Malmö respektive Vällingby, det vore inte värdigt.

Reaktionen från Ulf Kristersson (M) kom på snabbt: ”SD måste vara med också”.

Politiskt spel, alltså.

Väcker frågor

Om man funderar lite väcker svaret det en hel del frågor. Var inte poängen med blocköverskridande samtal just att undvika den ”debatten om debatten” som Kristersson nu drog i gång?

Och i sak: vad kan SD bidra med som inte Ulf Kristersson själv kan säga på mötet?

Ulf Kristerssons mål är naturligtvis att signalera till SD:s väljare att Moderaterna är i deras lag. Att han leder det konservativa block han i vanliga fall brukar säga inte finns.

Varför bör då inte Socialdemokraterna bjuda in Jimmie Åkesson till samtalen?

Inhumant systemskifte

För det första får partier göra politiska uppgörelser med vem de vill. Det är skillnaden mot exempelvis en parlamentarisk utredning eller ett utskott i riksdagen där alla partier är med.

Socialdemokraterna markerade tydligt i valet att de inte vill ha med SD att göra. Avståndet till de värderingar Åkessons parti har är för stor. Att Mikael Damberg håller det löftet är helt naturligt.

För det andra innebär Jimmie Åkessons politik ett inhumant systemskifte. Den högerpopulistiska propagandamaskinen på nätet, där SD sitter vid spakarna, har sedan mordet i Malmö dygnet runt försökt sätta bilden av att våldet beror på invandring. Och att lösningen därför är att stoppa invandringen. Samt skicka ut så många invandrare som möjligt ur landet.

Dessa idéer har redan fått genomslag. Även en etablerad ledarsida som Svenska Dagbladet har börjat prata om att sätta mål för återvandring.

Falskt samband

Men SD:s samband är falskt, även om vi byggde en ny Berlinmur på Öresundsbron skulle gängskjutningarna knappast upphöra.

Så länge vi inte förbättrar livet i utanförskapsområden och får samhällets skyddsnät som skola och socialtjänsten att fungera så riskerar nya generationer att växa upp i kriminalitet.

Så länge det finns för få poliser så kommer våldet att fortsätta och de skyldiga går fria.

Och så länge samhället inte kraftsamlar för att dränera marknaderna för cannabis, kokain och skjutvapen så kommer den organiserade brottsligheten att skörda nya offer.

Avskräckande

Sverigedemokraterna är i dag den ledande politiska kraften för att ställa människor mot varandra och öka utanförskapet i just de områden där vi i stället måste öka förtroendet för samhället. Genom sin retorik och politik försvårar de arbetet för integration, sammanhållning och brottsbekämpning.

SD är ingen samtalspartner - de är ett avskräckande exempel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.