Akta så Kristersson inte säljer Vattenfall till Kina

Någon tjänar på din svindyra elräkning

Ulf Kristersson (M).

Vissa reklamkampanjer är så smarta att de fastnar. En sådan är Vattenfalls “Två hål i väggen” från slutet av 90-talet då svenskarna skulle börja välja elavtal.

I en av filmerna försöker en familj alstra el genom att trampa frenetiskt på motionscyklar och löpband. Det blixtrar till när strömmen går in och ut ur kontakterna.

- Det måste finnas ett enklare sätt, säger hustrun.

- Vad skulle det vara? Två hål i väggen kanske? frågar maken.

Betalar tredubbelt

På sistone har många märkt att det här med el inte är så enkelt, ens om man har två hål i väggen.

I september var spotpriset på en kilowattimme för första gången mer än en krona i hela landet. De flesta kunder betalar dubbelt eller tredubbelt vad de brukar betala för elen.

Det höga elpriset blev en stor valfråga. Men det talades tystare om att det är goda tider för den som kan tillverka elen billigt och sälja dyrt.

Sålde elbolag

Innan energisektorn avreglerades var tanken att Sverige skulle vara självförsörjande. I dag exporterar vi till en europeisk elmarknad. När kärnkraftverk står stilla eller vinden inte blåser smittar de kontinentala elpriserna över.

De flesta kommunala elbolag är sålda, men statliga Vattenfall är fortfarande Sveriges största elproducent med gott om billig vatten- och kärnkraft.

I februari i år delade Vattenfall ut 23 miljarder till statskassan. Vinsterna lär bli ännu större framöver. Pengarna kan användas till välfärden – eller till Ulf Kristerssons skattesänkningar.

Samtidigt har kriget försatt den tyska energijätten Unipers gasverksamhet i djup kris. Den 21 september nationaliserade Tysklands regering bolaget för att rädda det från konkurs.

Tyska ägare

Uniper är delägare i alla svenska kärnkraftverk. Bolaget äger också oljekraftverket i Karlshamn och flera vattenkraftverk.

Så huvuddelen av elproduktionen i Sverige ägs av antingen den svenska eller den tyska staten. Samtidigt äger svenska Vattenfall elnätet i Berlin och många tyska kraftverk.

Det är lite rörigt.

Den europeiska elmarknaden byggdes upp samtidigt som Putin kom till makten. Elbolag har kunnat stänga kraftverk utan att ersätta med annan produktion. Elpriserna var ju låga och det fanns gott om rysk gas.

Kräv investeringar

Men det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen och kräva att Vattenfall investerar stort i ny fossilfri elproduktion.

Men borgerliga regeringar brukar vara mer sugna på kortsiktiga vinster. När Kristersson och hans kompisar styrde sist sålde de statlig egendom för 160 miljarder för att finansiera sina skattesänkningar.

Många svenska vindkraftverk ägs redan av företag kopplade till den kinesiska staten. Om Ulf Kristersson vill sälja Vattenfall finns det hugade köpare i Peking.

Vår elförsörjning handlar om så mycket mer än två hål i väggen.

Följ ämnen i artikeln