Jonna Sima

Åkesson flinar åt barnens framtid

För SD är klimatförändringar ett skämt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkessons partis bruna politik har satt eld i baken på EU-parlamentet.
Jimmie Åkessons partis bruna politik har satt eld i baken på EU-parlamentet.

I veckan lamslogs södra Sverige av en snösmocka. Det gick några dygn och sedan var allt slask igen.

Enligt aktuell statistik från SMHI har antalet dagar med snötäcke minskat drastiskt bara de senaste 30 åren. Istället för snö har vi fått mer regn.

Uppvärmningen i Sverige har varit dubbelt så stor som i världen i stort. Det beror på att klimatförändringen går snabbare vid polerna och att Sverige ligger långt norrut.

Men i sverigedemokratiska kretsar verkar man resonera som den begränsade tänkaren Kanye West: ”Jag gillar inte fakta, de står i vägen för mina känslor”.

Ironisk Jimmie Åkesson

Som styråra i det nya regeringsunderlaget har SD varit pådrivande för att öka Sveriges koldioxidutsläpp, när de egentligen borde minska med 20 procent varje år.

Den sittande regeringen verkar redan ha gett upp målet om att Sverige ska leva upp till Parisavtalet för att hejda temperaturökningen.

I en riksdagsdebatt nyligen sa Jimmie Åkesson att klimatdebatten påminner om den kring migrationen. Bara en åsikt i taget tillåts, sa han.

SD-ledaren väljer att bortse från en viktig skillnad: klimatförändringarna går att beläggas med vetenskap.

"Baaarnen, det handlar alltid om vad baaaarnen tycker!", sa Åkesson med ironisk röst i riksdagens kammare.

Själv verkar han mest flina åt barnens framtid.

Greta Thunberg hånas

Greta Thunberg är en global galjonsfigur för klimatrörelsen, men i SD-kretsar behandlas hon som ett skämt. Att Ulf Kristerssons regeringsunderlag ska orka läsa hennes nya 500-sidiga faktabok, "Klimatboken" (Polaris förlag), är sorgligt nog att hoppas på för mycket.

Stora delar av världen ser nu med fasa på den svenska regeringens politik.

Barack Obama har använt oss som skräckexempel på faktaresistent högerpopulism. Svenska företagare har protesterat mot omsvängningen och menar att Sveriges konkurrenskraft är hotad.

I veckan skrev elva professorer på klimatområdet en debattartikel i Dagens industri om att regeringen blundar för klimatförändringar, kemiska miljöföroreningar och hotade ekosystem. Sveriges starka globala röst för en hållbar utveckling har tystnat, konstaterar de.

Men allra mest oroad är man i EU-parlamentet.

EU-parlamentets oro

Den första januari tar Sverige över ordförandeklubban. Nu spurtas det rejält i Bryssel för att hinna med så många klimatbeslut som möjligt före årsskiftet. Orsaken är Sveriges nya regerings syn på klimatet.

Jimmie Åkesson har rätt i att det finns något gemensamt mellan klimatpolitiken och migrationspolitiken, åtminstone för SD.

De är lika skrämmande bruna båda två.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.