Susanna Kierkegaard

Vi måste sluta dalta med odugliga män

De kan inte ens bädda sängen – ändå dominerade de hela valrörelsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Grattis killar – ni vann valet!
Grattis killar – ni vann valet!

Allt vi pratar om i Sverige är män.

När vi diskuterar vår tids stora samhällsutmaningar pratar vi om männen. Särskilt de som är unga och arga. Vad ska vi göra av alla killar som radikaliseras på nätet, blir kvinnohatare, ibland högerextremister, ibland religiösa fundamentalister? Hur ska vi få dem att sluta gå med i gäng, sluta ta alla resurser från polisen, sluta skjuta ihjäl varandra?

Hela valet dominerades av männens viktigaste frågor. De brydde sig om lag och ordning, energi och kärnkraft. Kvinnornas viktigaste frågor var sjukvård, skola och jämställdhet.

Vad handlade debatterna, utspelen och intervjuerna om?

Precis.

Glömde kvinnorna

Det sades att partierna – framför allt S, V och SD – försökte vinna arbetarväljare. Sanningen är att de slogs om arbetarmän i industrin. Ingen gjorde ett smack för att vinna förtroendet från arbetarna i kvinnodominerade yrken. Ingen partiledare gjorde arbetsplatsbesök hos städerskorna.

Kvinnornas problem glömdes snabbt bort. Förlossningsvården? Mäns våld mot kvinnor? Lärartätheten i skolan? Ätstörningar, utmattning och utbrändhet, förslitningsskador hos anställda inom vård och omsorg?

Hela kvinnligheten blev den duktiga tjejen som placeras mitt emellan två stökiga killar i klassrummet

De skjuter åtminstone inte ihjäl varandra, så det får vänta till senare.

Blir mördade och deprimerade

Hela kvinnligheten blev den duktiga tjejen som placeras mitt emellan två stökiga killar i klassrummet, för att lugna ner dem. Hon blir stötdämparen, offras för allas bästa – hon får visserligen inget gjort själv, lärarna hinner inte hjälpa henne, men killarna kastar åtminstone inte saxar på varandra.

Det är inte bara orättvist. Det leder till att kvinnor blir fattiga, mördade och deprimerade. Det skapar smärta hos dem som får fel vård, det förstör livet för alla som inte har råd att lämna sina män trots att de skulle vilja. Unga tjejer blir så slutkörda på sina första jobb att de måste sjukskriva sig innan de fyllt 25.

Kvinnorna förväntas nöja sig. Nöja sig med att inte kunna jogga utan att kissa på sig efter att ha fött barn, nöja sig med att aldrig bli tagna på allvar på jobbet och med jämnåriga pojkvänner som knappt kan bädda sängen.

Total tystnad

Det borde väcka en enorm vrede, det borde vara den dominerande valanalysen, partiledare borde be om ursäkt till halva befolkningen och lova bättring.

Men ingen säger ett knyst.

Sverige har blivit ett land för män. Våra makthavare lyssnar på män, pratar till män och gör allt för att försöka blidka männen.

Grattis grabbar, ni vann.

Vad tycker du, var valrörelsen orättvis? Hur kan kvinnornas prioriterade frågor få mer uppmärksamhet? Chatta med oss!

Livechatten öppnar 09.00 men du kan göra inlägg och skriva frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Susanna Kierkegaard

  Nu måste vi tyvärr sluta chatta för i dag! Tack för alla kloka och roliga kommentarer. Hoppas ni får en trevlig onsdag!

  Glöm inte att bädda sängen.

 • Kent, var i ledaren läste du om hat mot män??! Vi män måste också våga se att det barkar åt fel håll! Alldeles för mycket handlar om oss och ”våra frågor”. Ett rätt har du dock; ”bakom varje man som inte kan bädda sin säng fanns en morsa…” Men var var farsan!!? Ute och fightades någonstans?

  Nä, undrar just hur det skulle vara om vi män fråntogs rösträtten ett antal val framöver? Är övertygad om att vi fått en mer livsbejakande och schysst politisk agenda då…

  Mats Lindström

  Haha, ja var är papporna? Träd fram!!!

  Vakna, Kent!

  Susanna Kierkegaard
 • En bra analys. Jag vill lägga till att om vi män kunde lära oss att bete oss , skulle vi lösa kriminaliteten, 70-80% procent av alla brott, begås av män. Det skulle även gå att spela en fotbollsmatch på Friends och alla andra arenor, utan en hel hög med poliser, vet inte hur många det brukar vara men många är det. Om vi kunde bete oss skulle vi även lösa problemet med mäns våld mot kvinnor. Massor av resurser skulle frigöras för att vi, både män och kvinnor, skulle kunna jobba att lösa / jobba med miljö, energi, skola, vård mm

  Per

  Verkligen! Vi får försöka tillsammans!

  Susanna Kierkegaard
 • Det var partiledardebatter varje kväll valveckan. Det jag reagerade på var att det var samma ämne som togs upp varje dag och partiledarna kunde stå och rabbla samma svar varje kväll. Man skulle kanske önska att journalisterna styr debatterna lite mer, idag tar vi några andra ämnen, så att debatterna på så vis tar upp fler ämnen. Det känns som vi hamnade i fällan att det bara var samma saker som togs upp i alla debatter och kvinnors viktigaste intressen hamnade i skymundan.

  P

  Verkligen! Jag tittade på allihop och det var så tydligt att de till och med upprepade samma exempel och meningar ibland.

  Susanna Kierkegaard
 • Tack Susanna för ännu en bra analys. Din röst är mycket viktig! Det har visserligen hänt en del sedan kvinnan fick rösträtt, men det går på tok för långsamt. Debatterna blir inte bättre av att vissa partiledare tar sig rätten att avbryta och skrika och därmed skaffa sig mer taltid. Om det hade varit i idrottssammanhang hade både gula och röda kort utdelats.

  Emma

  Stort tack Emma!

  Susanna Kierkegaard
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.