Mejla

Daniel Swedin

Höj skatten för de gamlas skull

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

– Det sägs att vi har en social välfärd och ett tryggt samhälle, men jag kan inte hålla med.

Det säger Carina Lindegren som är ledamot i Demensförbundets styrelse. Det som får henne att leverera det hårda budet är nya siffror som visar hur tusentals gamla och sjuka tvingas vänta orimligt länge på att få en plats på ett äldreboende.

Var tionde över 80 år

I fjol tog det i snitt 57 dagar att gå från ansökan till erbjudande om boende och närmare 5 000 människor var tvungna att vänta i mer än tre månade på att få flytta in på ett äldreboende.

Sedan 2000 har nästan var fjärde boendeplats försvunnit och allt färre gamla får plats. Samtidigt är en halv miljon svenskar över 80 år. På samma gång har de som ska försörja dem blivit allt färre. År 1970 gick det 25 yrkesverksamma på en 80-åring. I dag är det nere på 12 som ska stå för vården och omsorgen om en gammal medmänniska.

Och vi blir bara äldre, med allt större krav på omsorg.

I Dorotea betalar man högst kommunalskatt i landet och där är var tionde invånare över 80 år gammal. Mer än 30 procent av budgeten går redan till att vårda kommunens äldre.

Riksrevisionen har varnat för stora framtida försämringar och allvarliga problem med den svenska välfärden om kommunerna inte får mer pengar. Samtidigt har Sveriges kommuner och landsting, SKL, flaggat för att det kommer att behövas ytterligare 40 miljarder kronor för att bygga allt ifrån nya skolor till äldreboenden och sjukhus

Avskaffa Borgs politik

Enligt Konjunkturinstitutets långtidsrapport måste skattekvoten - skatter och avgifter som total andel av BNP – öka med tre procentenheter om välfärden i Sverige ska hålla dagens nivå. Då skulle vi hamna på 45,7 procent av BNP, vilket ungefär motsvarar hur det såg ut före jobbskatteavdrag och Anders Borg.

Det här håller inte. Om vi vill korta kötiderna till landets äldreboenden måste vi faktiskt höja skatterna, och pengarna måste tas ut av staten.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN