Mejla

Joanna Abrahamsson

Gänguppgörelser tar inte semester

Bråttom med sluta skjut-projekt i hela landet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skett.
Gångbron i Visättra, Flemingsberg, där skottlossning skett.

I måndags arrangerades en manifestation i Botkyrka till minne av 12-åriga Adriana som sköts till döds när hon förra sommaren av en slump hamnade mitt i en gänguppgörelse. Samma kväll sker ytterligare en skjutning, den gången i Upplands-Bro, mot en bil där det fanns två vuxna och ett spädbarn. Det var alltså ytterst nära att ett barn återigen hade skadats eller avlidit i en skottlossning, en rå hänsynslöshet som går över alla gränser. Flera barn har redan förlorat livet genom kriminellas våld och det måste få ett stopp.

Ingen semester

Gängkriminaliteten tar alltså inte semester och förra helgen sköts även en kvinna till döds i en trolig uppgörelse i Luleå. Enligt kriminalreporter Peter Johansson på Norrländska socialdemokraten tillhör de misstänkta ett välkänt gäng från Stockholm som har känt sig tvingade att byta stad till en plats dit de har en koppling.

I närheten av ett köpcentrum i Kristianstad skadades sedan tre personer allvarligt efter en skottlossning under tisdagseftermiddagen.

Framgångsrikt projekt

"Sluta skjut" är ett framgångsrikt projekt i Malmö med fokus på gruppvåldsintervention och staden har enligt DN på så sätt och som komplement till straffskärpningar minskat skjutningarna med 70 procent. Metoden går ut på att inför gängmedlemmarna konkret visa upp vad våldet kostar och orsakar; enormt lidande, riskfyllda omprioriteringar i akutsjukvården och konsekvenser för hela gänget. "Vi vill inte att du ska dö och vi vill inte att du ska döda" är mantrat som upprepas för alla inblandade.

Sprid metoden i hela landet

För att det ska fungera sker också hembesök, samverkan mellan ansvariga myndigheter och man erbjuder ett tydligt avhopparstöd. Varannan person som bor i utsatta områden vill flytta därifrån på grund av otryggheten. Det spelar också roll för kriminella, det kan ju vara deras egna familjer, vänner och grannar som känner så.

Regeringen gav i våras BRÅ i uppdrag att sprida sluta skjut-metoden till fler frivilliga orter, ett mycket viktigt besked, samtidigt meddelar BRÅ i semestertider att tidplan och nya deltagare inte är klart.

De som skjuter tar inte ledigt, därför är det riktigt bråttom nu att snabbt få igång projektet i fler kommuner i hela landet. Vi kan inte riskera att ett enda barn till hamnar i skottlinjen för gänguppgörelser inför öppen ridå.


Sluta skjut-projektet har minskat skjutningarna med 70 procent i Malmö. Nu ska metoden spridas till fler orter i Sverige. Men det går långsamt, samtidigt som gänguppgörelserna inte tar semester. Vad tycker du om det här?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Joanna Abrahamsson

  Nu stänger ledarchatten för idag. Tack för era frågor.

 • Lägre skatter är för mig ett obegripligt önskemål då vi saknar kommunala anställningar av människor som arbetar som med sådant som ”Sluta skjut”, insatser för autistiska barn och deras familjer och med att ge våra gamla god omsorg, och regionala anställningar av sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor.

  Kajsa Hansen

  Hej Kajsa, visst är det så, skattesänkningar leder till försämringar i välfärden osv. Ett jämlikt samhälle ger också större trygghet för alla.

  Joanna Abrahamsson
 • Metoden sluta skjut kräver personal och stora insatser från polisen som tar stora resurser i anspråk och kräver ekonomiska muskler och det saknas tyvärr inom polisen som har stora sparkrav på sig inom myndigheten för att hålla budgeten.

  Man kan inte äta kakan och ha den kvar samtidigt och det borde politikerna förstå som avsatt på tok för lite pengar till polisen för att nå framgång med projektet sluta skjut i hela landet och få slut på den grova kriminaliteten.

  Civilanställd Polisen

  Hej civilanställd polisen, visst kostar det pengar och då krävs mer resurser. Kanske kan det bli tillskott i regeringens höstbudget..?

  Joanna Abrahamsson
 • Hej. Jag tror tyvärr det har gått så pass långt nu att det inte kommer gå att vända. Vi har en ungdomsarbetslöshet tre gånger högre än de flesta jämförbara länder och därför är tillförseln av nya unga killar till gängen obegränsad. Vi kommer tyvärr få lära oss leva med detta. Skamligt.

  Daniel

  Hej Daniel, problemet med skjutningar är mycket allvarligt och skapar stor otrygghet i utsatta områden. Men jag tror ändå att det går att få ner siffrorna. Straffskärpningar, förebyggande arbete, mer resurser till polis och socialtjänst är viktiga delar. Just Sluta skjut-projektet har ju varit framgångsrikt i Malmö och då är det bra att det kan användas i fler städer. Senaste veckan visar ju också tydligt att det inte bara sker i storstäder; Luleå och Kristianstad är drabbade nu.

  Joanna Abrahamsson
 • Känns så läskigt att bo i Sverige just nu, där jag kommer ifrån har skjutningar skett mitt på dagen och i offentlig miljö. Känns som om gängmedlemmarna inte ens oroar sig för något alls längre, allra minst polis. Så jäkla otryggt.

  A

  Hej A, ja, tex skjutningen i Kristianstad skedde ju på en eftermiddag i anslutning till ett köpcentrum där mycket folk vistades. Det är en rå hänsynslöshet som måste få ett stopp. Flera faktorer är viktiga för att minska skjutningarna: straffskärpningar, förebyggande arbete, mer resurser till polis och socialtjänst. Just Sluta skjut-projektet har varit framgångsrikt och det är bra att fler städer ska få ta del av det, men det måste snabbas på. Skjutningarna tar inte semester.

  Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.