Kristerssons jakt på syndabockar är farlig

Det är moderater, inte invandrare som är en belastning

Ulf Kristersson tycker att invandringen ska minska drastiskt.

Nu är regeringskrisen löst och Stefan Löfven är återvald som svensk statsminister. Men skenet bedrar om man tror att vi återgått till läget innan tumultet för ett par veckor sedan.

Detta blev tydligt när Ulf Kristersson höll Almedalsveckans sista tal. Nu märks det exakt hur stadigt M placerat sig i SD:s knä.

Dels var det tonläget och alarmismen. Men framför allt var det språket.

Att gängkriminaliteten skulle bli talets utgångspunkt var ingen överraskning. Men de svepande resonemangen var anmärkningsvärda i sitt sätt att förenkla problemets orsak.

För roten till det onda stavas invandring, enligt Kristersson.

Vilka ingår i belastningsregistret?

Redan innan själv talet utvecklade moderatledaren sin analys i Sveriges radio. Invandringen är en belastning, en förklaringsmodell utvecklad av SD, menade han..

Och signalen partiledaren för Sveriges näst största parti sände där och då till folket bör inte underskattas.

För hur trodde han att 20 procent av befolkningen, de som har kommit hit från ett annat land, skulle tolka budskapet? Eller de som är uppvuxna här men har utlandsfödda föräldrar?

Snabbt skapades ett nytt begrepp i sociala medier: belastningsregister. Vilka ingår här? Vilka ska – från en dag till en annan – inte känna sig delaktiga i det svenska samhället? Vilka är oönskade, tärande?

Att klassa en femtedel av landets befolkning som en belastning är inget en seriös partiledare gör utan konsekvenser.

Det har gått snabbt framåt för Ulf Kristersson i den här socialkonservativa riktningen. Borta är orden om ett enat Sverige som präglade M-ledarens senaste Almedalstal 2019. Allt som kan tolkas som minsta gnutta liberalt har försvunnit.

Att Kristersson svek sitt löfte mot förintelseöverlevaren Hedi Fried är allmänt känt. Då när han för tre år sedan lovade att aldrig samarbeta med SD.

En annan svensk Auschwitz-överlevare, Emerich Roth, har länge varnat för det som sker nu. I flera år har han påmint om likheterna mellan 30-talets Tyskland i att klassa judar som syndabockar och normaliseringen av rasismen i Sverige. Varnat för att historien upprepar sig när politiker sakta vänjer människor vid ett språkbruk som förskjuter attityder.

Påminner om 30-talet

Att skuldbelägga invandrare som grupp är destruktivt på flera sätt. Detta märktes inte minst på Twitter där en diskussion snabbt tog fart. Visst hör ändå inte de utlandsfödda med hög utbildning och bra jobb till de belastande? Visst är det bara de arbetslösa?

I stället för att stå emot resonemanget att stämplas som belastande syns samma tecken på splittring mellan invandrargrupper som SD redan banat väg för.

Snart finns inga förintelseöverlevare kvar som kan vittna om det som nazisterna gjorde. Som kan varna för att samma utveckling syns i Sverige 2021.

Vi måste ta Emerich Roths varning på största allvar. Att klassa en femtedel av landets befolkning som en belastning är inget en seriös partiledare med regeringsambitioner gör utan konsekvenser.

Det är direkt farligt – och ja – belastande.