ÅSIKT

Nu har Åkesson krossat alliansen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Stefan Löfven får ursäkta, just nu är det oppositionen som skapar dramatik i svensk politik. Det är de gamla allianspartierna som plågas av opinionsras och interna ledarstrider. Det märktes i dagens partiledardebatt.

På ytan är det mycket som är sig likt. Stefan Löfven talade om stigande sysselsättning, förbättrade statsfinanser och reformutrymme. Och om samarbete. Isabella Lövin pratade om flygskatt och “alterneringsår”, nysvenska för friår.

Anna Kinberg Batra pratade om jobbklyftor och Jimmie Åkesson om att Sverige inte mår bra. Kristdemokraternas vikarierande debattör, Andreas Carlson om en krisande vård, Annie Lööf hävdade att landet är på väg att klyvas. Jan Björklund berättade om sin klassresa och oroades över växande klyftor.

Regeringen målar i ljusa färger

En regering som ser allt i ljusa färger och en opposition som ser allt i svart. “Det hör till politiken”, som Vänsterledaren Jonas Sjöstedt torrt konstaterade.

Kanske är det precis som Sjöstedt säger, att det verkligen går bra för Sverige men att det långt ifrån gäller alla svenskar. Att välfärden har stora och växande revor och att klyftorna i samhället växer, trots allt prat om att hålla samman.

Det är grunden till den traditionella konflikten i svensk politik, den som om man vill kan uttryckas som vänster mot höger. Å ena sidan reformer, investeringar och gemensamma lösningar, å den andra skattesänkningar och avregleringar.

Regeringen på den ena sidan, Moderaterna och Sverigedemokraterna på den andra, sa Stefan Löfven.

På sätt och vis kan just den beskrivningen tjäna som övergång till den fråga som ändå präglade just dagens riksdagsdebatt, nämligen den anständiga borgerlighetens förhållande till Sverigedemokraterna. I grunden är det den som skapar osäkerhet och interna konflikter. Och det är nog borgerlighetens oklara syn på Åkessons parti som gör att väljarna tvekar om de fyra allianspartiernas regeringsduglighet.

Björklund talar om extremism

Extremismen var det ord Jan Björklund använde när han pratade om Jimmie Åkessons parti..

Att hålla den utanför makt och inflytande blir liberalismens huvuduppgift förklarade han i dag. På Järvafältet i söndags lovade han sina barn att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.

Samtidigt har Anna Kinberg Batra som ledare för det största oppositionspartiet öppnat för något slags samarbete med just Jimmie Åkesson. Då är det svårt att se vad som egentligen finns kvar av alliansen.

Det hjälper inte att Annie Lööf, som allt mer framstår som oppositionens ledare, fortsätter att tala om samarbetet som om ingenting förändrats.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM