ÅSIKT

Jimmie Åkesson är alliansens framtid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET /85527
LEDARE

På den pressträff där Annie Lööf, Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra i går berättade att de vill avsätta försvarsministern, infrastrukturministern och inrikesminister fick vi också en annan nyhet.

Den passerade lite diskret, men handlade om något så viktigt som hur Sverige ska styras i framtiden. I förbifarten visade det sig nämligen att ledarna för de så kallade allianspartierna har pratat ihop sig och att de är redo att regera landet ihop om Löfvens regering skulle falla, alltså med dagens riksdag.

Det är en liten sensation.

Vill fälla regeringen

Vi vet sedan tidigare att Moderaterna gärna bygger en borgerlig majoritet med stöd av Sverigedemokraterna. Vi vet också sedan tidigare att Sverigedemokraterna gärna stöttar en regering där Anna Kinberg Batra är statsminister. Partierna har dessutom varit överens om att regeringen Löfven bör fällas.

Så har det alltså inte blivit. Och det beror på att Liberalerna och Centerpartiet - två partier Anna Kinberg Batra trots allt håller mer kära än SD - inte vill regera på Åkessons villkor.

Vill vänta

De har sagt att de inte vill fälla Löfven innan ett val. De har sagt att de inte vill ta över med rådande maktförhållanden i riksdagen - eftersom det skulle ge högerextremisterna i SD makt över politiken. De har velat vänta och på så sätt få regera i framtiden, utan SD.

Nu är framtiden tydligen här, och den ser ut att bli en annan än den mittenpartierna talat om. Alla Annie Lööfs och Jan Björklunds försäkringar om att Jimmie Åkesson inte ska få inflytande över en regering där L och C sitter med har visat sig vara tomma.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM