Mejla

Zina Al-Dewany

Män är nöjda med att kvinnor har lägre lön

Vill du också skilja dig i oktober? Inte säkert att du har råd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oktober kan också kallas för skilsmässomånaden. Det är nu flest ansökningar om skilsmässor kommer in, och par som väljer att gå skilda vägar. Men det är inte alla som har den friheten. Enligt en ny undersökning är det framförallt kvinnor som inte skulle ha råd att bo kvar i sin bostad vid en skilsmässa, något som gör att en del fastnar i relationer de inte vill vara kvar i.
Det är Fredrika Bremer-förbundet som gjort undersökningen tillsammans med Kantar Sifo. I den tillfrågades män och kvinnor om de skulle ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad vid en separation. Bland männen svarade en majoritet att de skulle ha råd, medan det bara var hälften av kvinnorna som trodde att de kunde bo kvar.

I samma undersökning framkommer att 85 procent av de tillfrågade kvinnorna anser att regeringen bör göra mer för att minska inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor, medan motsvarande siffra för män var 45 procent. Det är ganska talande att de som drabbas mest av inkomstklyftorna ser det som ett problem, medan männen verkar vara ganska nöjda med att tjäna mer än kvinnor.
Det här är egentligen inte nyheter. Varje år larmas det om kvinnor som inte har råd att skilja sig, hur hemsk deras nuvarande situation är. Sedan 1995 har kvinnors disponibla inkomst efter 65 år varit 30 procent lägre än männens. Anledningarna är många. Många fler kvinnor än män arbetar deltid, tar ut fler föräldradagar och kvinnors genomsnittliga löner är lägre. Men för kvinnor som börjar tjäna mer pengar måste det väl ändå enklare att leva jämställt? Det beror på.

I en studie från SNS (Studieförbundet näringsliv och samhälle) framkommer flera samband mellan kvinnors förbättrade ekonomiska situation och flera risker, bland dessa risken för våld.

– Det verkar som att mycket av negativa beteenden hos män kan triggas av att kvinnors ekonomiska möjligheter förbättras, säger nationalekonomen Sanna Ericsson, som ligger bakom studien till Dagens Nyheter. Studien visar även att deras manliga partner löper större risk för missbruk och depression.
Det är uppenbarligen långt kvar tills vi lever jämställt. Men att kvinnor år 2021 inte har råd att ta ut skilsmässa är ett enormt misslyckande för alla - särkilt för våra politiker.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.